Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Ayam Masak Kam Heong yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Ayam Masak Kam Heong.

Awak mencari idea resipi ayam masak kam heong khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ayam masak kam heong yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ayam masak kam heong, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan ayam masak kam heong sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan ayam masak kam heong rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Ayam Masak Kam Heong menggunakan 17 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Ayam Masak Kam Heong:

  1. Gunakan 6-8 ketul ayam yang sudah dibasuh bersih, dan dilumur dengan serbuk kunyit dan garam (terpulang berapa ketul yang diperlukan ikut citarasa masing-masing).
  2. Menyediakan 1 senduk besar minyak masak.
  3. Ambil 1 biji bawang besar dicincang.
  4. Ambil 3 ulas bawang putih dicincang.
  5. Menyediakan 1/2 inci halia dicincang.
  6. Gunakan 2 biji cili padi.
  7. Menyediakan 1 batang daun kari.
  8. Siapkan 1 sudu serbuk kari (saya guna serbuk kari ayam cap O).
  9. Siapkan 1/2 sudu halba campur (optional).
  10. Menyediakan 1 keping asam keping (blh ganti dgn air asam jawa).
  11. Gunakan 1 sudu cili yang sudah dimesen.
  12. Siapkan 2 sudu kicap manis.
  13. Menyediakan 1 sudu sos tiram.
  14. Siapkan 1 sudu sos tiram.
  15. Ambil 1/2 cawan air kosong (bergantung citarasa masing-masing nak kuah banyak mana).
  16. Menyediakan 1/2 sudu kecil garam.
  17. Ambil 1/2 sudu kecil perasa masakan hilal.

Langkah-langkah sediakan Ayam Masak Kam Heong:

  1. Mula-mula sekali basuh bersih ayam, lumur dengan sesudu kecil sebuk kunyit dan garam, gaul sebati. Kemudian gorengkan sehingga masak di dalam minyak masak panas. Dah siap, ketepikan..
  2. Masukkan serbuk kari ke dalam mangkuk kecil, masukkan juga halba campur, dan bancuh dengan sedikit air..
  3. Kemudian, guna semula minyak goreng ayam tadi, kalau banyak boleh keluarkan sedikit minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi sehingga garing. Kemudian masukkan bancuhan kari beserta daun kari. Gaul sebati, dan masukkan cili yang sudah dimesen..
  4. Dah gaul sebati, masukkan kicap, sos tiram, dan asam keping. Gaul sebati, masukkan sedikit air utk dapatkan kuah. Masukkan juga garam dan serbuk perasa. Dah sebati mendidih, masukkan ayam yg sudah digoreng td dan gaul rata kesemua ayam. Tutup api. Dan boleh dihidangkan dengan menu masakan yang lain 🤤😋. Selamat mencuba 🥰..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan ayam masak kam heong boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.