Resipi Keluarga

Resipi Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn) Sedap dan Selera, Praktikal Mengikut Rasa

Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn).

Sekali lagi mencari inspirasi resipi udang galah mentega dgn telur masin (salted egg butter prawn) khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun udang galah mentega dgn telur masin (salted egg butter prawn) yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari udang galah mentega dgn telur masin (salted egg butter prawn), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan udang galah mentega dgn telur masin (salted egg butter prawn) yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat udang galah mentega dgn telur masin (salted egg butter prawn) siap dibuat. Anda dapat membuat Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn) memakai 16 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn):

  1. Menyediakan 500 g Udang galah.
  2. Siapkan 1/2 sudu kecil garam.
  3. Menyediakan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
  4. Gunakan 2 sudu besar tepung jagung.
  5. Gunakan Minyak untuk menggoreng udang.
  6. Gunakan 4 ulas bawang putih ketuk & cincang.
  7. Gunakan 1/4 bawang holand potong dadu kecil2.
  8. Gunakan Sedikit halia potong panjang.
  9. Gunakan 4 biji cili api (nak pedas lebihkan).
  10. Siapkan 4 tangkai daun kari.
  11. Ambil 10 sudu besar susu cair.
  12. Ambil 5 sudu besar mentega/ butter.
  13. Ambil 2 biji putih telur masin di lenyek (blh kurangkan).
  14. Gunakan 3 biji kuning telur masin dilenyek.
  15. Siapkan 3 sudu gula.
  16. Ambil Serbuk perasa.

Langkah-langkah sediakan Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn):

  1. Letak garam, kunyit & tepung jagung pada udang. Goreng 1/2 masak.
  2. Masukkan mentega dalam kuali, agak cair masukkan bawang holand, bawang putih, halia, cili api dan daun kari..
  3. Tumis spi naik bau. Masukkan telur masin yang dah di lenyek & kacau..
  4. Seterusnya masukkan susu cair, kacau spi mendidih susu tu..
  5. Akhir sekali masukkan gula & serbuk perasa. Rasa apa yg kurang. Masukkan udang yg telah digoreng..
  6. Kacau sehingga rata & udang tersalut kuah. Tutup api siap..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn) yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.