Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Mee Celup Daging Korban yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Mee Celup Daging Korban.

Sedang mencari idea resipi mee celup daging korban khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mee celup daging korban yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mee celup daging korban, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan mee celup daging korban sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat mee celup daging korban siap dibuat. Anda boleh membuat Mee Celup Daging Korban memakai 20 bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Mee Celup Daging Korban:

  1. Gunakan Untuk Kuah Sup:.
  2. Ambil seketul tukang lutut.
  3. Gunakan 1/2 kilo daging segar.
  4. Ambil 1/2 ekor Ayam (potong 10).
  5. Ambil Air secukupnya utk merebus tulang n Daging Hingga empuk.
  6. Ambil 1 batang serai.
  7. Ambil seketul lengkuas.
  8. Siapkan seketul halia.
  9. Gunakan 1 ketul sup bunjut tulang.
  10. Siapkan garam, gula & perencah.
  11. Menyediakan 1 sdm Kicap sotong.
  12. Gunakan 1 sdm kicap pekat jalen.
  13. Ambil Bahan Mee.
  14. Siapkan 2 paket kuning/Koay teow.
  15. Gunakan taugé.
  16. Gunakan 5 ketul tauhu(digoreng).
  17. Ambil seikat sayur kangkung.
  18. Menyediakan 2 paket fish ball.
  19. Ambil 2 paket fish cake.
  20. Ambil Ikan bilis goreng.

Langkah-langkah membuat Mee Celup Daging Korban:

  1. Basuh tulang, daging n Ayam rendam dlm air cuka n garam 10 min. Rebus Tukang n Daging hingga empuk. (Kalau Ada pressure cooker LG cepat 1/2 jam dah Lembut. Kalau periuk biasa rebus 2 jam +-.
  2. Masukan hirisan lengkuas n halia. Serai diketuk. Dan juga sup bunjut..
  3. Bila daging dah Empuk angkat letak dlm bekas lain. Kemudian masukan isi Ayam n rebus 10-15 min. Angkat.
  4. Masukan garam, gula, kicap lemak manis n kicap sotong. N perencah secukuprasa(optional).
  5. 15 ulas Bawang putih dicincang Kasar dan goreng dgn minyak lepas tu masukan 1 sdm bwg putih Yg digoreng ke dlm sup. Masukan fish ball n fish cake. Siap dah Kuah sup..
  6. Celur sayur kangkung 2 Minit, celur Koay teow 3 min. Celur mee 5 min..
  7. Untuk hiasan —Tau kua/tauhu digoreng., ikan bilis goreng, kacang Tanah Yg digoreng n tumbuk halus/ kasar, Bawang putih goreng beserta dgn minyaknya. 10 biji Cili Merah n 21 bijiCili padi Merah, 2 ulas bwg putih dikisar lepas tu masukan cuka 1 senduk kecik, 1 cawan air.m dan gula. Masak cabai dgn.
  8. Letak Mee, sayur kangkung, togen mentah, fish ball, fish cake, ikan bilis goreng, isi Ayam/Daging, kacang Tanah serbuk, bwg n minyak bwg putih, Cili Merah Yg dimasak. Dan buh Kuah sup.. dah boleh menikmati keenakan mee celup daging korban.
  9. Selamat mencuba..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan mee celup daging korban boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.