Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Ayam Percik Putih resepi ori kelate yang mana Anti Gagal Untuk Famliy di Rumah

Ayam Percik Putih resepi ori kelate.

Sedang mencari idea resipi ayam percik putih resepi ori kelate khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ayam percik putih resepi ori kelate yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ayam percik putih resepi ori kelate, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan ayam percik putih resepi ori kelate yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat ayam percik putih resepi ori kelate siap dibuat. Anda boleh membuat Ayam Percik Putih resepi ori kelate menggunakan 15 bahan dan 10 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Ayam Percik Putih resepi ori kelate:

  1. Siapkan Untuk ayam.
  2. Siapkan 2 bahagian ayam.
  3. Menyediakan 2 biji bawang merah.
  4. Siapkan setengah inci halia.
  5. Gunakan 1/2 sudu teh garam.
  6. Ambil Untuk kuah percik.
  7. Ambil 2 batang serai gemuk.
  8. Gunakan 3 asam keping.
  9. Siapkan 5 biji bawang merah.
  10. Ambil 1 inci halia.
  11. Menyediakan 2 batang serai.
  12. Siapkan 1/2 paket santan segar.
  13. Menyediakan 1 sudu tepung gandum.
  14. Gunakan gula.
  15. Ambil garam.

Langkah-langkah sediakan Ayam Percik Putih resepi ori kelate:

  1. Untuk ayam, kelar-kelar dulu ayam. kisar bawang merah dan halia. gaul bersama ayam dan garam perap dalam 15-30min.
  2. Dalam periuk, isi air hingga melepasi ayam je. Pastu rebus ayam hingga separuh masak dan angkat. Airnya jangan dibuang..
  3. Untuk kuah percik, kisar bawang merah dan halia..
  4. Masukkan dalam periuk/kuali bahan-bahan kisar tadi dan ambil separuh air rebusan ayam tadi masukkan ke dalam periuk. biarkan mendidih..
  5. Ketuk serai dan masukkan ke dalam kuah. Masukkan santan dan jangan berhenti kacau sebab taknak santan berketul..
  6. Masukkan asam keping, gula dan garam. gula masukkan banyak sikit sebab percik kelantan biasanya manis. biarkan kuah mendidih dan memekat sikit..
  7. 1 sudu tepung bancuh dengan 3-4 sudu air dan masukkan ke dalam kuah. Pastikan kuah tidak terlalu cair.
  8. Hidupkan api, dan boleh start membakar ayam. balik-balikkan ayam dan sapukan kuah percik pada ayam.balik lagi dan sapu lagi. lagi sedap bila ada hangus-hangus sikit pada ayam. rasa dia lagi umphh.
  9. Kalau malas nak hidupkan api, guna jela air fryer ke bakar atas dapur ke. sama je huhu. sis saje je gedik nk bakar guna arang.
  10. Lastly bila ayam dah masak, tuang kuah atas ayam. Sedia untuk dimakan😋.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan ayam percik putih resepi ori kelate boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.