Laksa Utara Cara Saya π²πΆ.
Sedang mencari idea resipi laksa utara cara saya π²πΆ khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa utara cara saya π²πΆ yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.
Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa utara cara saya π²πΆ, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan laksa utara cara saya π²πΆ sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.
Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah laksa utara cara saya π²πΆ siap dibuat. Anda dapat membuat Laksa Utara Cara Saya π²πΆ memakai 13 bahan dan 11 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.
Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Laksa Utara Cara Saya π²πΆ:
- Gunakan 1 bungkus mee laksa direndam, sebelum direbus.
- Menyediakan 1 kilo ikan kembung pelaling.
- Siapkan 2 biji bawang besar.
- Ambil 5 tangkai cili kering.
- Gunakan Belacan mengikut citarasa, saya suka letak lebih sikit, sikit je π.
- Menyediakan 3 keping Asam keping.
- Menyediakan Timun sebagai bahan hiasan.
- Gunakan Cili api sebagai hiasan.
- Siapkan Limau kasturi sebagai hiasan.
- Ambil Telur rebus dipotong 2 sebagai hiasan.
- Menyediakan Seikat daun kesum.
- Gunakan 2 batang bunga kantan.
- Siapkan Gula dan garam.
Jalan sediakan Laksa Utara Cara Saya π²πΆ:
- Rendam mee laksa dan rebus sehingga empuk..
- Ikan dibersihkan dan diperap sebentar bersama garam dan asam keping..
- Kisar cili kering yang sudah dicelur lembut, bawang merah dan belacan..
- Rebus telur bersama mee laksa atau asing pun boleh..
- Isi ikan rebus tadi diambil dan dikisar. Air rebusan jangan dibuang. Nak guna buat kuah laksa nanti..
- Tulang ikan juga dikisar dan ditapis untuk dapatkan hasil kuah yang berlemak..
- Bahan- bahan hiasan seperti timun, cili, limau kasturi dan telur disediakan. π.
- Penyediaan kuah. Kalau nak kuah pekat, kena lebihkan isi ikan, atau jangan tambah air banyak sangat..
- Masukkan daun kesum dan hirisan bunga kantan dalam satu periuk. Rendam kejap mereka dalam periuk tu..
- Masukkan isi ikan yang dikisar, bersama air rebusan ikan, dan air tapisan tulang ikan tadi. Masak sehingga mendidih. Api sedang perlahan ya. Perasakan..
- Mee laksa ditos dan hidang di mangkuk bersama bahan potong. Tuang kuah dan sedap dimakan ketika masih panas. Selamat mencoba ya sahabat ! π€β€οΈ.
Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan laksa utara cara saya π²πΆ boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!