Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Laksa Utara Cara Saya 🍲🌢 yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Laksa Utara Cara Saya 🍲🌢.

Sedang mencari idea resipi laksa utara cara saya 🍲🌢 khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa utara cara saya 🍲🌢 yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa utara cara saya 🍲🌢, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan laksa utara cara saya 🍲🌢 sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah laksa utara cara saya 🍲🌢 siap dibuat. Anda dapat membuat Laksa Utara Cara Saya 🍲🌢 memakai 13 bahan dan 11 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Laksa Utara Cara Saya 🍲🌢:

  1. Gunakan 1 bungkus mee laksa direndam, sebelum direbus.
  2. Menyediakan 1 kilo ikan kembung pelaling.
  3. Siapkan 2 biji bawang besar.
  4. Ambil 5 tangkai cili kering.
  5. Gunakan Belacan mengikut citarasa, saya suka letak lebih sikit, sikit je πŸ˜†.
  6. Menyediakan 3 keping Asam keping.
  7. Menyediakan Timun sebagai bahan hiasan.
  8. Gunakan Cili api sebagai hiasan.
  9. Siapkan Limau kasturi sebagai hiasan.
  10. Ambil Telur rebus dipotong 2 sebagai hiasan.
  11. Menyediakan Seikat daun kesum.
  12. Gunakan 2 batang bunga kantan.
  13. Siapkan Gula dan garam.

Jalan sediakan Laksa Utara Cara Saya 🍲🌢:

  1. Rendam mee laksa dan rebus sehingga empuk..
  2. Ikan dibersihkan dan diperap sebentar bersama garam dan asam keping..
  3. Kisar cili kering yang sudah dicelur lembut, bawang merah dan belacan..
  4. Rebus telur bersama mee laksa atau asing pun boleh..
  5. Isi ikan rebus tadi diambil dan dikisar. Air rebusan jangan dibuang. Nak guna buat kuah laksa nanti..
  6. Tulang ikan juga dikisar dan ditapis untuk dapatkan hasil kuah yang berlemak..
  7. Bahan- bahan hiasan seperti timun, cili, limau kasturi dan telur disediakan. 😊.
  8. Penyediaan kuah. Kalau nak kuah pekat, kena lebihkan isi ikan, atau jangan tambah air banyak sangat..
  9. Masukkan daun kesum dan hirisan bunga kantan dalam satu periuk. Rendam kejap mereka dalam periuk tu..
  10. Masukkan isi ikan yang dikisar, bersama air rebusan ikan, dan air tapisan tulang ikan tadi. Masak sehingga mendidih. Api sedang perlahan ya. Perasakan..
  11. Mee laksa ditos dan hidang di mangkuk bersama bahan potong. Tuang kuah dan sedap dimakan ketika masih panas. Selamat mencoba ya sahabat ! πŸ€—β€οΈ.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan laksa utara cara saya 🍲🌢 boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.