Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Ikan Bakar ala Portugis yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Ikan Bakar ala Portugis.

Awak mencari inspirasi resipi ikan bakar ala portugis khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan bakar ala portugis yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ikan bakar ala portugis, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan ikan bakar ala portugis sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat ikan bakar ala portugis rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Ikan Bakar ala Portugis menggunakan 26 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Ikan Bakar ala Portugis:

  1. Menyediakan Ikan cencaru/kembung/selar – 6 ekor (saiz sederhana).
  2. Menyediakan Daun pisang / aluminium foil (optional).
  3. Siapkan Bahan A.
  4. Menyediakan Bawang besar – 2 biji.
  5. Siapkan Bawang putih – 3 biji.
  6. Ambil Halia – 1 inci.
  7. Menyediakan Lengkuas – 1 inci.
  8. Gunakan 2 batang Serai -.
  9. Gunakan Cili kering – 10 tangkai.
  10. Menyediakan Belacan – ikut selera.
  11. Menyediakan 50 ml Air asam jawa -.
  12. Menyediakan Gula – 3 sudu.
  13. Menyediakan Garam – 1sdt.
  14. Ambil 1 Kiub pati ayam -.
  15. Ambil Optional (jika guna aluminium foil boleh letak).
  16. Menyediakan Daun kesum.
  17. Siapkan Bendi.
  18. Gunakan Tomato.
  19. Menyediakan Air asam kicap.
  20. Siapkan Bawang besar – 2 biji.
  21. Siapkan Tomato – 3 biji.
  22. Siapkan 50 ml Air asam jawa -.
  23. Ambil 3 tbs Kicap -.
  24. Ambil Garam.
  25. Menyediakan Gula.
  26. Menyediakan Belacan.

Langkah-langkah sediakan Ikan Bakar ala Portugis:

  1. Kisar semua bahan A. Jangan terlalu halus. Tumis dengan minyak secukupnya sehingga pecah minyak. Biarkan sejuk..
  2. Lumur bahan A yang telah sejuk pada ikan dan perap selama 30 minit. Sementara itu layur daun pisang atas api untuk memudahkan proses membalut..
  3. Balut ikan dengan daun pisang (aluminium foil pun boleh) dan bakar di atas kuali leper. Setiap bahagian selama 5-10 minit dengan api sederhana kecil..
  4. Atau Bakar dalam oven selama 15 – 20minit dengan suhu 180°C. Api atas dan bawah. Sehingga masak..
  5. Air asam kicap. Hiris halus tomato dan bawang, masuk dalam bekas. Campurkan dan gaul sebati kicap, air asam jawa, belacan, gula dan garam. Kemudian masuk ke dalam bekas berisi bawang da tomato..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Ikan Bakar ala Portugis yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.