Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Acar Nanas Bombay yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Acar Nanas Bombay.

Sedang mencari idea resipi acar nanas bombay khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun acar nanas bombay yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari acar nanas bombay, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan acar nanas bombay yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan acar nanas bombay rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Acar Nanas Bombay menggunakan 18 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Acar Nanas Bombay:

  1. Menyediakan 50 g ~ Nanas madu dipotong suku bulat.
  2. Gunakan Bahan potong.
  3. Gunakan 1 ulas ~ Bawang merah dipotong “wedges”.
  4. Ambil 3 ulas ~ Bawang putih dipotong hujung dibelah dua.
  5. Gunakan 1 inci ~ halia dipotong halus memanjang.
  6. Siapkan 1 biji ~ Cili merah dibuang biji dipotong serong memanjang.
  7. Ambil 1 biji ~ Cili hijau dibuang biji dipotong serong memanjang.
  8. Gunakan 1 tangkai ~ Daun kari.
  9. Ambil Bahan kering.
  10. Ambil 2 keping ~ Kulit kayu manis.
  11. Menyediakan 1 kuntum ~ Bunga lawang.
  12. Menyediakan 5 kuntum ~ Bunga cengkih.
  13. Siapkan 1 sudu ~ Biji sawi.
  14. Ambil 1/2 sudu ~ Serbuk kari ayam.
  15. Ambil 1 sudu ~ Sebuk Kunyit.
  16. Siapkan 80 ml ~ Cuka air.
  17. Menyediakan 1 1/2 sudu ~ Gula.
  18. Gunakan 1/2 sudu ~ Garam.

Langkah-langkah membuat Acar Nanas Bombay:

  1. Didihkan air dan masukkan sedikit serbuk kunyik, biarkan ia mendidih, kemudian masukkan nanas madu, rebus setengah masak, tapis dan ketepikan..
  2. Panaskan kuali masukkan sedikit minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih sehingga wangi, kemudian masukkan daun kari dan biji sawi, apabila sudah wangi masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, kacau sehingga wangi..
  3. Masukkan serbuk kari ayam dan serbuk kunyit. Kemudian masukkan cuka air biarkan sehingga mendidih..
  4. Kemudian masukan gula, garam, nanas, cili merah dan cili hijau..
  5. Siap dihidangkan dan selamat memcuba..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan acar nanas bombay boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.