Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api.

Awak mencari inspirasi resipi tauhu begedil sambal kicap cili api khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun tauhu begedil sambal kicap cili api yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari tauhu begedil sambal kicap cili api, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan tauhu begedil sambal kicap cili api yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan tauhu begedil sambal kicap cili api rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api menggunakan 19 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api:

  1. Ambil 1 paket tauhu kering – 25 ketul.
  2. Siapkan Bahan inti :.
  3. Siapkan 6 biji ubi kentang.
  4. Menyediakan 2 keping dada ayam.
  5. Menyediakan 1 biji bawang holland – potong dadu kecil.
  6. Gunakan 1 pokok daun bawang – hiris halus.
  7. Ambil 1 pokok daun sup – hiris halus.
  8. Menyediakan 1 biji cili besar merah – potong dadu kecil.
  9. Menyediakan 2 sudu makan maggi cukup rasa.
  10. Gunakan 1 sudu teh lada hitam berperisa.
  11. Siapkan Isi tauhu yang diasingkan.
  12. Ambil Bahan salut :.
  13. Siapkan 3 biji telur.
  14. Gunakan Bahan sambal kicap cili api :.
  15. Gunakan 3 biji cili besar merah **.
  16. Siapkan 2 biji cili besar hijau **.
  17. Ambil 3 biji cili api **.
  18. Ambil 2 ulas bawang putih **.
  19. Siapkan 1/3 cawan kicap lemak manis.

Langkah-langkah sediakan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api:

  1. Tauhu belah empat pastikan jangan putus. Korek isi tauhu asingkan..
  2. Rebus/kukus ubi kentang hingga empuk dan lembut. Kemudian lenyek halus semasa masih panas..
  3. Rebus isi ayam dan carikkan, kemudian satukan semua bahan inti yang lain dan sebatikan..
  4. Ambil seketul tauhu kering yang telah dibelah tadi, sumbatkan dengan inti dan kemaskan. Buat hingga tauhu dan inti habis..
  5. Pastikan minyak telah dipanaskan terlebih dahulu, kocok telur dan celup begedil tauhu ke dalam telur goreng di dalam kuali hingga masak kekuningan, angkat dan toskan..
  6. Sambal kicap cili api : Semua bahan bertanda (**) digoreng hingga layu, masukkan ke dalam blender tuang kicap lemak manis dan kisar hingga halus, siap..
  7. Sedia dinikmati, colek tauhu begedil dengan sambal kicap cili api..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat tauhu begedil sambal kicap cili api boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.