Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Masak Lemak Petola & Tauhu yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Masak Lemak Petola & Tauhu.

Sekali lagi mencari idea resipi masak lemak petola & tauhu khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun masak lemak petola & tauhu yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari masak lemak petola & tauhu, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan masak lemak petola & tauhu yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat masak lemak petola & tauhu rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Masak Lemak Petola & Tauhu menggunakan 10 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Masak Lemak Petola & Tauhu:

  1. Ambil 1 batang petola saiz panjang.
  2. Menyediakan 1 ketul tauhu – di potong 8.
  3. Menyediakan 1 biji bawang besar – di hiris.
  4. Siapkan 1 biji cili merah – di hiris.
  5. Siapkan 10 ekor ikan bilis.
  6. Menyediakan 2 cawan santan pekat.
  7. Gunakan 2 cawan air.
  8. Siapkan sedikit suhun (20-25 urat) – di rendam di dalam air seketika.
  9. Menyediakan 1/2 teh garam kasar @ secukup rasa.
  10. Siapkan 1 sudu besar gula.

Langkah-langkah sediakan Masak Lemak Petola & Tauhu:

  1. Kupas bahagian kulit keras petola. & potong dalam 1/2 inci. Ketepikan.
  2. Satukan santan, air & tauhu. Kacau. Kemudian, campur bawang, ikan bilis & cili merah. Kacau sentiasa hingga mendidih & tauhu agak masak.
  3. Masukkan petola, garam & gula. Kacau hingga petola lembut. Akhir sekali, masukkan suhun. Kacau seminit & tutup api.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan masak lemak petola & tauhu boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.