Masak Lemak Petola & Tauhu.
Sekali lagi mencari idea resipi masak lemak petola & tauhu khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun masak lemak petola & tauhu yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.
Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari masak lemak petola & tauhu, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan masak lemak petola & tauhu yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.
Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat masak lemak petola & tauhu rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Masak Lemak Petola & Tauhu menggunakan 10 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.
Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Masak Lemak Petola & Tauhu:
- Ambil 1 batang petola saiz panjang.
- Menyediakan 1 ketul tauhu – di potong 8.
- Menyediakan 1 biji bawang besar – di hiris.
- Siapkan 1 biji cili merah – di hiris.
- Siapkan 10 ekor ikan bilis.
- Menyediakan 2 cawan santan pekat.
- Gunakan 2 cawan air.
- Siapkan sedikit suhun (20-25 urat) – di rendam di dalam air seketika.
- Menyediakan 1/2 teh garam kasar @ secukup rasa.
- Siapkan 1 sudu besar gula.
Langkah-langkah sediakan Masak Lemak Petola & Tauhu:
- Kupas bahagian kulit keras petola. & potong dalam 1/2 inci. Ketepikan.
- Satukan santan, air & tauhu. Kacau. Kemudian, campur bawang, ikan bilis & cili merah. Kacau sentiasa hingga mendidih & tauhu agak masak.
- Masukkan petola, garam & gula. Kacau hingga petola lembut. Akhir sekali, masukkan suhun. Kacau seminit & tutup api.
Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan masak lemak petola & tauhu boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!