Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Asam Pedas Sulur keladi yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Asam Pedas Sulur keladi.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi asam pedas sulur keladi khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun asam pedas sulur keladi yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari asam pedas sulur keladi, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan asam pedas sulur keladi sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat asam pedas sulur keladi siap dibuat. Anda dapat sediakan Asam Pedas Sulur keladi memakai 9 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Asam Pedas Sulur keladi:

  1. Siapkan 1/2 kilo sulur keladi.
  2. Ambil 2 sudu besar cili kering yg telah di kisar.
  3. Ambil 3 biji kecil bawang merah ditumbuk.
  4. Menyediakan 3 ulas bawang putih di tumbuk.
  5. Gunakan Segenggam ikan bilis di tumbuk.
  6. Ambil 3 tangkai daun kesom.
  7. Ambil 1 mangkuk kecil perahan air asam jawa.
  8. Siapkan Garam secukup rasa.
  9. Menyediakan 1 cawan air.

Langkah-langkah membuat Asam Pedas Sulur keladi:

  1. Mula2 bersihkan dahulu sulur keladi, siang dahulu kulit nya utk nyah nyah kan kuman gatal pada tekak bila makan nanti..
  2. Cuci bersih dan rebus separuh masak dahulu..
  3. Setelah itu, angkat dh tos kan air sulur keladi, cuci bersih dan Ketepi kan. Sementara itu, panas kan kuali dan tumis kan bahan tumbuk tadi bersama dengan daun kesom..
  4. Apabila bahan tumis sudah sebati, masuk kan pula perahan air asam jawa..
  5. Kacau dan masuk kan pula sulur keladi. Perasa kan bersama dengan garam. Biar kan seketika. Kacau2 dan boleh la di angkat dan di hidangkan..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan asam pedas sulur keladi boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.