Resipi Lezat

Resipi Patin Tempoyak Ubi Kayu

Patin Tempoyak Ubi Kayu.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi patin tempoyak ubi kayu khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun patin tempoyak ubi kayu yang sedap betul punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari patin tempoyak ubi kayu, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan patin tempoyak ubi kayu yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat patin tempoyak ubi kayu siap dibuat. Anda boleh sediakan Patin Tempoyak Ubi Kayu memakai 10 bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Patin Tempoyak Ubi Kayu:

  1. Ambil 4 ketul ikan patin (500 gram).
  2. Siapkan 12 ketul kecik ubi kayu.
  3. Ambil 2 inci kunyit hidup.
  4. Siapkan 250 gram tempoyak.
  5. Menyediakan 8-10 biji cili api hijau +cili api merah(bergantung tahap pedas).
  6. Menyediakan Sedikit daun kesum.
  7. Siapkan 1 helai daun kunyit.. Di carik2 shja.
  8. Ambil 2 keping asam keping.
  9. Gunakan Garam dan gula.
  10. Menyediakan 5-6 cawan Air.

Jalan membuat Patin Tempoyak Ubi Kayu:

  1. Kisar kunyit hidup, cili api, bersama tempoyak dan sedikit air.. Ikan patin basuh bersih…
  2. Kisar semua tu sampai sebati kemudian tuang kan separuh pada ikan patin tu.. Biarkan seketika ianya bersalut mcmtu…
  3. Didihkan air, bila air mendidih, masukkan tmpoyak yg di kisar tadi kemudian masukkan ubi kayu.. Biarkan sampai separuh empuk…
  4. Kemudian.. Masukkan pula ikan yang telah di lumur tempoyak tadi tu.. Kacau2 jap, kemudian masukkan 2 keping asam, satu sudu besar garam (paras2 sudu je).
  5. Masukkan gula, daun kesum, dan daun kunyit…
  6. Ok dah siap…
  7. Jika tak berapa pedas.. Jangan bimbang.. Sambal tempoyak kan ade.. Tumbuk je cili api Byk mna kita nak.. Tmbh kan sedikit gula dan garam.. Dah siap.. Saya suka gaul time nak makan.. Sebab ade yang suka pedas biasa.. Ade yang jenis kuat pedas..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat patin tempoyak ubi kayu boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.