Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Bubur Nasi Pucuk Paku Merah yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Bubur Nasi Pucuk Paku Merah.

Awak mencari inspirasi resipi bubur nasi pucuk paku merah khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun bubur nasi pucuk paku merah yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari bubur nasi pucuk paku merah, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan bubur nasi pucuk paku merah yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat bubur nasi pucuk paku merah siap dibuat. Anda boleh membuat Bubur Nasi Pucuk Paku Merah menggunakan 17 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Bubur Nasi Pucuk Paku Merah:

  1. Ambil 1 cawan beras.
  2. Menyediakan 7 cawan air.
  3. Gunakan 1/2 cawan santan.
  4. Siapkan 1 ikat pucuk paku merah.
  5. Siapkan 3 biji bawang merah dihiris.
  6. Gunakan 2 biji bawang putih dihiris.
  7. Ambil 1 inci halia dihiris.
  8. Menyediakan 1 sudu besar lada hitam biji ditumbuk.
  9. Gunakan 2 ekor ikan kembung. Bakar ambil isinya dan ditumbuk.
  10. Siapkan 1 kiub pati ikan bilis.
  11. Gunakan 2 sudu besar minyak.
  12. Gunakan Bahan sampingan.
  13. Gunakan 1 keping ikan masin kurau digoreng.
  14. Siapkan Sambal lobak asin.
  15. Siapkan Daun sup.
  16. Ambil Daun bawang.
  17. Menyediakan Bawang goreng.

Jalan membuat Bubur Nasi Pucuk Paku Merah:

  1. Beras dicuci bersih. Renehkan bersama air hingga kembang.Masukkan juga santan. Lurutkan pucuk paku, cuci bersih dan toskan..
  2. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan. Masukkan kedalam bubur nasi..
  3. Masukkan isi ikan kembung bakar, kiub ikan bilis dan serbuk lada hitam..
  4. Masukkan pucuk paku merah. Kacau sebati..
  5. Matikan api boleh la dihidangkan bersama ikan masin kurau, hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan sambal lobak asin..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Bubur Nasi Pucuk Paku Merah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi dalam menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.