Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Mi Rebus Mak yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Mi Rebus Mak.

Sekali lagi mencari idea resipi mi rebus mak khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi rebus mak yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi rebus mak, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan mi rebus mak sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah mi rebus mak siap dibuat. Anda boleh membuat Mi Rebus Mak menggunakan 24 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Mi Rebus Mak:

  1. Menyediakan Bahan Pelengkap.
  2. Menyediakan 2 bungkus mee kuning.
  3. Gunakan 10 biji telur rebus.
  4. Gunakan 8 keping tauhu goreng.
  5. Siapkan 3 cekak sawi }celur.
  6. Siapkan 200 g tauge ikut suka }celur.
  7. Siapkan 3 biji ubi kentang }potong 6 & goreng.
  8. Menyediakan 6 ketul tauhu putih } goreng & hiris.
  9. Siapkan 4 biji telur } rebus & potong dua.
  10. Gunakan 2 biji cili merah } hiris.
  11. Menyediakan 2 tangkai daun bawang } hiris.
  12. Siapkan 1/2 cawan bawang goreng.
  13. Ambil 10 biji limau kasturi } potong dua – Aznie tak bubuh.
  14. Menyediakan Kuah Mi Rebus.
  15. Siapkan 1 kg tulang lembu } rebus hingga lembut isinya.
  16. Menyediakan 1 1/2 kg ubi keledek rebus & kisar.
  17. Menyediakan 4 biji ubi kentang } rebus & kisar.
  18. Menyediakan 1/2 kg udang basah.
  19. Menyediakan 20 tangkai cili kering } kisar halus -kepedasan ikut citarasa.
  20. Ambil 1 inci halia } hiris.
  21. Ambil 4-5 biji lada putih }tumbuk halus (Aznie guna serbuk siap je).
  22. Siapkan 4 s/b sos cili.
  23. Siapkan gula & garam secukup rasa.
  24. Siapkan 1/2 cawan kacang tanah } goreng & tumbuk.

Langkah-langkah membuat Mi Rebus Mak:

  1. Utk kuah -Rebus tulang hingga empuk..
  2. Ubi kentang & keledek direbus hingga empuk & lembu. kisar hingga halus…. masukkan semula kedalam air rebusan tadi…(sbb air dia ada kemanisan ubi…jgn buang).
  3. Masukkan ubi yang dikisar dan air rebusan kedalam rebusan tulang.. gaul sebati…
  4. Kacau hingga mendidih… Masukkan cili kisar, halia, lada putih & sos cili… kacau rata biar hingga mendidih… hingga mendidih….
  5. Masukkan udang…. perlahan kan api…. bubuh sedikit kacamg tanah yang telah ditumbuk…
  6. Kacau sebati.. bubuh gula & garam secukup rasa…. biarkan ia mereneh dl dlm 10-20 minit……biarkan kuah pekat skit…
  7. Siap… -Bole la dihidangkan bersama bahan pelengkap….
  8. *Menurut ibu mertua Aznie kita bole juga tambah ubi kayu rebus yang dikisar kedalam kuah ni.. rasa dia lagi sedap.. Aznie belum pernah cuba lagi.. lain kali nak cuba juga.. ***Penambahan halia kedalam kuah mee rebus menurut ibu mertua bertujuan untuk kurang kan angin pada kuah.. sebab kita guna ubi.. jadi bole makan banyak-banyak.. tak de angin.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan mi rebus mak boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.