Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Hot Thai Chicken yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Hot Thai Chicken.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi hot thai chicken khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun hot thai chicken yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari hot thai chicken, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan hot thai chicken sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan hot thai chicken rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Hot Thai Chicken menggunakan 22 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Hot Thai Chicken:

  1. Gunakan Bahan perap ayam.
  2. Menyediakan 7-8 ayam dipotong kecil.
  3. Ambil 2 tbsp tepung jagung.
  4. Ambil Italian herbs (I suka sangat letak Italian herbs to all my masakan. Rasa sedap 😍 Tak letak pun takpe hehe).
  5. Siapkan 1 biji telur.
  6. Menyediakan Sedikit garam.
  7. Gunakan Bahan goreng ayam.
  8. Gunakan Tepung bestari (pedas).
  9. Gunakan Minyak masak.
  10. Menyediakan Bahan sos thai.
  11. Gunakan 2 tbsp thai chilli paste (jenama maeprenon).
  12. Gunakan 3 tbsp sos tiram.
  13. Ambil 1 tbsp sos ikan.
  14. Siapkan 1/2 tbsp cuka.
  15. Siapkan 2 tbsp gula.
  16. Menyediakan 5 tbsp air (ikut tahap kepekatan).
  17. Gunakan 3 ulas bawang putih (dicincang halus).
  18. Siapkan 1/2 tsp serbuk cili (ikut tahap kepedasan).
  19. Siapkan Tambahan.
  20. Gunakan Jus perahan lemon.
  21. Ambil Daun limau purut (dibuang urat tengah dan dicarik kecil-kecil).
  22. Siapkan Bijan.

Jalan membuat Hot Thai Chicken:

  1. Perap ayam macam biasa. Nak rasa lagi sedap perap semalaman. Balut ayam dengan tepung bestari dan masak di dalam kuali..
  2. Tutup api selepas ayam dah dimasak. Masa untuk memasak sos!.
  3. Campurkan semua bahan sos dan gaul sehingga sebati. Masukkan dalam kuali dan perah lemon separuh-paruh (saya perah sedikit sebab taksuka masam sangat). Kemudian masukkan daun limau purut. Gaul sehingga sebati..
  4. Bila rasa sos sedap dan sebati, panaskan sehingga tekstur kuah agak pekat dan tutup api. Kemudian, masukkan ayam dan salut dengan sos. Tabur bijan sebagai hiasan..
  5. Siap untuk dihidang dengan nasi panas atau nasi goreng kimchi! 😋.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat hot thai chicken boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.