Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Nasi Kurma yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Nasi Kurma.

Sedang mencari idea resipi nasi kurma khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun nasi kurma yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari nasi kurma, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan nasi kurma yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat nasi kurma siap dibuat. Anda boleh membuat Nasi Kurma menggunakan 21 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Nasi Kurma:

  1. Menyediakan Setengah kg beras biasa atau basmathi.
  2. Gunakan 8 ketol ayam.
  3. Menyediakan Serbuk ketumbar.
  4. Menyediakan 2 biji bawang besar.
  5. Gunakan Halia besar 2 ibu jari.
  6. Gunakan 8 ulas bawang putih.
  7. Menyediakan Marjerin/minyak sapi/butter(butter Dan Minyak sapi lebih seda).
  8. Siapkan 2 helai daun pandan.
  9. Ambil 4 sekawan.
  10. Menyediakan 5 sudu besar rempah kurma faiza.
  11. Gunakan Hilal.
  12. Menyediakan Garam.
  13. Ambil Susu cair.
  14. Menyediakan 2 kiub stok ayam megi.
  15. Siapkan 3 biji tomato.
  16. Menyediakan Daun salam(xwajib).
  17. Menyediakan Cili hijau.
  18. Ambil Apa2 Pewarna (xwajib).
  19. Menyediakan Daun ketumbar.
  20. Siapkan Bahagian A.
  21. Ambil Blend atau tumbuk halus bawang putih dan halia.

Jalan sediakan Nasi Kurma:

  1. Panaskan marjerin, minyak sapi atau butter.. Masukkan bawang yg dihiris bersama daun pandan dan 4 sekawan.
  2. Agak dh kuning bawang masuk tomato yg dihiris… Biarkan sampai tomato hancur masukkan cili hijau dan masukkan daun salam dan kiub pati ayam.
  3. Masukkan rempah kurma dan serbuk ketumbar 3 sdb… Kacau perlahan jgn terlalu kuat api.. Masukkan air ikut sukatan beras.. Dan kiub ayam megi.. Garam dan hilal.
  4. Sampai air mendidih masukkan susu cair dan baru masukkan beras.. Masak seperti biasa.. Dan Last boh Pewarna dan daun ketumbar.. Siap.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Nasi Kurma yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.