Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Penang Asam Laksa yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Penang Asam Laksa.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi penang asam laksa khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun penang asam laksa yang sedap betul punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari penang asam laksa, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan penang asam laksa sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah penang asam laksa siap dibuat. Anda boleh sediakan Penang Asam Laksa memakai 35 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Penang Asam Laksa:

  1. Ambil Bahan Stok Ikan.
  2. Gunakan 1 kg ikan kembung.
  3. Gunakan 6 keping asam gelugor.
  4. Ambil Air secukupnya.
  5. Ambil Bahan Pes Lada.
  6. Menyediakan 2 senduk cili kisar @ 20 tangkai cili kering.
  7. Ambil 10 biji bawang kecil merah.
  8. Ambil 3 ulas bawang putih.
  9. Ambil Sedikit belacan.
  10. Siapkan Bahan Kuah Laksa.
  11. Ambil Air Rebusan ikan.
  12. Gunakan Isi ikan diramas kasar.
  13. Gunakan Isi ikan yang dikisar halus.
  14. Gunakan Isi tulang ikan yang dikisar halus.
  15. Siapkan Pes cili.
  16. Siapkan 2 batang serai dititik.
  17. Menyediakan 2 kuntum bunga kantan.
  18. Ambil 1 inci lengkuas dihiris.
  19. Siapkan 8 keping asam gelugor.
  20. Ambil Daun kesum.
  21. Gunakan 1 kiub ikan bilis.
  22. Gunakan 1 sudu petis udang (optional).
  23. Ambil 1 batang empulur nenas dikisar halus.
  24. Siapkan Garam dan gula.
  25. Gunakan Bahan Sampingan Laksa.
  26. Menyediakan Laksa kering direbus.
  27. Siapkan 1 pokok daun salad dihiris.
  28. Menyediakan 1 batang timun dihiris mancis.
  29. Menyediakan Sedikit daun pudina.
  30. Siapkan 1 biji bawang besar dihiris.
  31. Gunakan Nenas diracik halus.
  32. Gunakan Telur rebus.
  33. Gunakan Limau nipis / kasturi.
  34. Gunakan 1 batang cili merah dihiris.
  35. Ambil Sedikit petis udang (optional).

Jalan sediakan Penang Asam Laksa:

  1. Ikan disiang bersig dan dimasuk ke dalam periuk yang berisi air dan asam keping. Rebus ikan hingga empuk. Sejukkan. Asingkan air rebusan ikan, isi ikan dan tulang..
  2. Kisar halus bahan pes cili. Sementara itu sediakan bahan-bahan untuk masak kuah rebusan laksa..
  3. Masuk air rebusan ikan dan isi ikan yang telah dikisar halus dalam periuk. Tapis isi tulang ikan juga ke dalam periuk..
  4. Satukan semua bahan dan pes cili ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Tambahkan kiub ikan bilis. Perasakan dengan garam gula serta serbuk perasa. Masak hingga kuah laksa masak dengan sempurna..
  5. Sementara kuah sedang direbus. Sediakan bahan sampingan kuah. Masukkan laksa yang telah direbus dan bahan sampingan lain ke dalam mangkuk. Kemudian tambahkan kuah laksa. Sedia untuk dinikmati..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Penang Asam Laksa yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.