Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Gulai ikan kering tumis darat yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Gulai ikan kering tumis darat.

Awak mencari idea resipi gulai ikan kering tumis darat khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun gulai ikan kering tumis darat yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari gulai ikan kering tumis darat, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan gulai ikan kering tumis darat yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat gulai ikan kering tumis darat rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Gulai ikan kering tumis darat memakai 18 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Gulai ikan kering tumis darat:

  1. Siapkan Bahan kisar.
  2. Menyediakan 3 biji bawang merah.
  3. Menyediakan 2 ulas bawang putih.
  4. Gunakan Bahan tumis darat dimayang.
  5. Ambil 3 biji bawang merah.
  6. Ambil 4 biji cili kering atau cili hidup.
  7. Gunakan 1 tangkai daun kari.
  8. Ambil 1 sudu teh herba campur.
  9. Gunakan Minyak untuk menumis.
  10. Ambil Bahan lain.
  11. Ambil 1/2 cawan santan pekat.
  12. Ambil 1/2-2 cawan air mengikut kepekatan.
  13. Siapkan 3 ekor ikan kering atau ikan masin cencaru.
  14. Ambil 2 sudu makan rempah kari ikan cap o.
  15. Menyediakan 1 sudu teh garam.
  16. Siapkan 1 sudu teh perasa @ cukuprasa.
  17. Ambil 1 sudu teh gula.
  18. Ambil 1/2 biji nenas dihiris nipis.

Jalan membuat Gulai ikan kering tumis darat:

  1. Kisarkan bahan kisar sehingga halus, masukkan dalam periuk bukan kan api biarkan mendidih terus masukkan serbuk kari kacau² biar mendidih sekejap..
  2. Dah mendidih masukkan nenas dan diikutin perasa semua, jgan letak garam byk sngat ikan dah masim.. ikan saya rendamkan beberapa jam sebelum. Masukkan ikan masim, Biarkan mendidih..
  3. Last masukkan santan kacau² kalau perlu air tambah je lagi. Sediakan bahan² utk tumis darat pula ketepikan. Biarkan gulai itu mendidih..
  4. Sediakan kuali, masukkan minyak seterusnya masukkan bawang dan daun kari seterusnya masukkan herba campur, cili kering jika ada tumiskan sehingga garing..
  5. Setelah garing masukkan dalam gulai tadi tutupkan periuk dan padam api biar selama 2-3 minit barulah dibuka dan siap boleh dimakan..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat gulai ikan kering tumis darat boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.