Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9 yang mana Menggugah Selera Untuk Keluarga di Rumah

Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9.

Sekali lagi mencari idea resipi ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat ayam salai & belimbing buluh masak lemak cili api n9 rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9 menggunakan 11 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9:

  1. Menyediakan 1 inci halia.
  2. Menyediakan 1 inci kunyit hidup.
  3. Siapkan 8 biji cili padi.
  4. Siapkan 1 batang serai (dititik).
  5. Siapkan 2 cawan air.
  6. Menyediakan 1/2 cawan santan kotak.
  7. Siapkan 4 ketul ayam.
  8. Ambil 1/2 tsp garam.
  9. Menyediakan 1 tsp stok ayam.
  10. Gunakan Secubit gula.
  11. Gunakan Daun kunyit simpul (kita guna daun kari).

Jalan membuat Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9:

  1. Kita beli dari seller di Negeri Sembilan. Selain ayam, ada itik dan daging juga. Bau memang sedap, salai asli. Simpan tempat beku, defrost sebelum masak. Tak perlu cuci..
  2. Tumbuk halia, kunyit dan cili padi. Tambah atau kurang kan cili ikut kepedasan sendiri..
  3. Didihkan air, masukkan bahan tumbuk dan serai..
  4. Masukkan daun kunyit, santan dan ayam. Kacau selalu. Masukkan garam, stok ayam dan gula ikut citarasa. Akhir sekali belimbing segar. Nota = Tak perlu asam keping sebab belimbing akan beri rasa masam pada kuah.. Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9
  5. Tak perlu lama, 10 saat boleh tutup api..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Ayam Salai & Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api N9 yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.