Resipi Ala Mamak

Resipi Kue Talam #phopbylinimohd #batch19

Kue Talam #phopbylinimohd #batch19.

Awak mencari idea resipi kue talam #phopbylinimohd #batch19 khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kue talam #phopbylinimohd #batch19 yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kue talam #phopbylinimohd #batch19, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan kue talam #phopbylinimohd #batch19 yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kue talam #phopbylinimohd #batch19 siap dibuat. Anda dapat membuat Kue Talam #phopbylinimohd #batch19 menggunakan 12 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Kue Talam #phopbylinimohd #batch19:

  1. Menyediakan Bahan Layer Hijau :.
  2. Ambil 100 gram tepung beras.
  3. Gunakan 30 gram tepung sagu (bisa ganti tepung tapioka).
  4. Menyediakan 5 sudu besar gula pasir (adjust sesuai selera).
  5. Ambil 1/2 sudu kecil pasta pandan.
  6. Menyediakan 1/4 sudu kecil garam.
  7. Ambil 260 ml santan kental.
  8. Gunakan Bahan Layer Putih :.
  9. Siapkan 3 sudu besar tepung beras.
  10. Ambil 3 sudu besar tepung sagu.
  11. Menyediakan 1/2 sudu kecil garam.
  12. Siapkan 200 ml air.

Jalan sediakan Kue Talam #phopbylinimohd #batch19:

  1. Siapkan wadah dan semua bahan..
  2. LAYER HIJAU. Campur semua bahan dalam wadah. Tuang santan perlahan. Gaul sebati sampai adonan tepung tidak bergerindil lagi..
  3. Panaskan kukusan selama 5 minit. Sementara menunggu, tuang adonan hijau ke dalam acuan. Masukkan sebanyak 3/4 dari dasar acuan. Lakukan sampai adonan habis. Saya pakai acuan cupcake bahan silicon. Bisa juga pakai loyang yang sebelumnya dioles minyak terlebih dahulu. Kalau pakai loyang masukkan saja semua adonan. Taruh di dalam kukusan. Tutup dan kukus selama 10 minit. Buka kukusan, biarkan sebentar supaya suhu turun. Sementara menunggu, kita buat layer putih..
  4. LAYER PUTIH. Campur semua bahan dalam wadah. Kacau sebati sampai tepung tidak bergerindil..
  5. Tuangkan pelan-pelan ke atas layer hijau. Lakukan sampai adonan habis. Tutup dan kukus lagi selama 10 menit. Kalau pakai loyang, langsung tuang semua adonan ke atas layer putih ya..
  6. Buka kukusan, tunggu suhu turun. Keluarkan dari cetakan dan sajikan. Kalau pakai loyang, potong sesuai selera baru sajikan..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kue Talam #phopbylinimohd #batch19 yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.