Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Tteokbokki yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Tteokbokki.

Sedang mencari idea resipi tteokbokki khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun tteokbokki yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari tteokbokki, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan tteokbokki yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat tteokbokki siap dibuat. Anda boleh sediakan Tteokbokki memakai 14 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Tteokbokki:

  1. Siapkan 300 g kek beras segera.
  2. Menyediakan 5 sudu besar kepingan cili besar.
  3. Siapkan 5 sudu besar serbuk cili.
  4. Ambil 2 sudu besar gula.
  5. Menyediakan 1 kiub pati ikan bilis.
  6. Gunakan 5 kepingan seaweed.
  7. Ambil 400 ml air rebus.
  8. Menyediakan 400 ml air untuk memasak.
  9. Ambil 1 tangkai daun bawang.
  10. Siapkan 2 sudu besar bijan.
  11. Gunakan 1 sudu besar minyak bijan.
  12. Siapkan 4 keping fillet ketam.
  13. Menyediakan 4 keping sosej.
  14. Menyediakan 6 keping tauhu ikan.

Jalan membuat Tteokbokki:

  1. Rebus kek beras sehingga lembut. Angkat dan toskan dengan air sejuk. Kemudian rebus sosej, fillet ketam dan tau sehingga lembut dan masak.. Buang air dah toskan semua bahan..
  2. Menggunakan air yg lain. Rebus kepingan seaweed dan kiub ikan bilis. Apabila seaweed sudah layu.. Angkt dah buang seaweed… Sambung rebus shingga air mengelegak. Masukkan kedua-dua jenis cili. Kacau sehingga mendidih.
  3. Masukkan kek beras, sosej, fillet ketam dan tauhu ikan yang telah dipotong mengikut citarasa masing2. Masukkan gula..
  4. Apabila kuah semakin pekat.. Masukan minyak bijan. Hirisan daun bawang dan bijan… Gaul sehingga kuah pekat.. Angkat dan sedia dihidangkan.. Mudahkan. Resepi ini juga boleh dimakan bersama ramen.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Tteokbokki yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.