Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api.

Sedang mencari idea resipi tauhu begedil sambal kicap cili api khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun tauhu begedil sambal kicap cili api yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari tauhu begedil sambal kicap cili api, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan tauhu begedil sambal kicap cili api sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah tauhu begedil sambal kicap cili api siap dibuat. Anda dapat sediakan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api menggunakan 19 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api:

  1. Menyediakan 1 paket tauhu kering – 25 ketul.
  2. Siapkan Bahan inti :.
  3. Ambil 6 biji ubi kentang.
  4. Ambil 2 keping dada ayam.
  5. Gunakan 1 biji bawang holland – potong dadu kecil.
  6. Ambil 1 pokok daun bawang – hiris halus.
  7. Siapkan 1 pokok daun sup – hiris halus.
  8. Ambil 1 biji cili besar merah – potong dadu kecil.
  9. Menyediakan 2 sudu makan maggi cukup rasa.
  10. Siapkan 1 sudu teh lada hitam berperisa.
  11. Menyediakan Isi tauhu yang diasingkan.
  12. Ambil Bahan salut :.
  13. Ambil 3 biji telur.
  14. Menyediakan Bahan sambal kicap cili api :.
  15. Siapkan 3 biji cili besar merah **.
  16. Menyediakan 2 biji cili besar hijau **.
  17. Siapkan 3 biji cili api **.
  18. Gunakan 2 ulas bawang putih **.
  19. Siapkan 1/3 cawan kicap lemak manis.

Langkah-langkah sediakan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api:

  1. Tauhu belah empat pastikan jangan putus. Korek isi tauhu asingkan..
  2. Rebus/kukus ubi kentang hingga empuk dan lembut. Kemudian lenyek halus semasa masih panas..
  3. Rebus isi ayam dan carikkan, kemudian satukan semua bahan inti yang lain dan sebatikan..
  4. Ambil seketul tauhu kering yang telah dibelah tadi, sumbatkan dengan inti dan kemaskan. Buat hingga tauhu dan inti habis..
  5. Pastikan minyak telah dipanaskan terlebih dahulu, kocok telur dan celup begedil tauhu ke dalam telur goreng di dalam kuali hingga masak kekuningan, angkat dan toskan..
  6. Sambal kicap cili api : Semua bahan bertanda (**) digoreng hingga layu, masukkan ke dalam blender tuang kicap lemak manis dan kisar hingga halus, siap..
  7. Sedia dinikmati, colek tauhu begedil dengan sambal kicap cili api..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.