Resipi Lezat

Resipi Stew Kambing Ala Mamak

Stew Kambing Ala Mamak.

Sedang mencari idea resipi stew kambing ala mamak khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun stew kambing ala mamak yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari stew kambing ala mamak, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan stew kambing ala mamak yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah stew kambing ala mamak siap dibuat. Anda dapat membuat Stew Kambing Ala Mamak memakai 15 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Stew Kambing Ala Mamak:

  1. Ambil 500 g daging kambing dipotong dadu.
  2. Ambil 3 ulas bawang besar, dihiris.
  3. Gunakan 3 ulas bawang putih, dicincang.
  4. Menyediakan 1 inci halia, diketuk.
  5. Menyediakan 1 ikat daun sup dan daun bawang, diracik.
  6. Siapkan 1 ikat daun ketumbar, asingkan daun dan batang.
  7. Siapkan 1 peket rempah – kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih.
  8. Gunakan 2 batang serai, dititik.
  9. Gunakan 3 biji kentang, dipotong 8.
  10. Menyediakan 1 batang lobak merah, dihiris kasar.
  11. Ambil 750 ml air.
  12. Siapkan 2 sudu garam atau secukup rasa.
  13. Gunakan 1 sudu kecil lada hitam.
  14. Ambil 2 sudu besar tepung beras/tepung jagung (untuk pekatkan kuah) *opsyenel*.
  15. Ambil 4 sudu besar nutritional yeast (untuk perasa) *opsyenel*.

Langkah-langkah sediakan Stew Kambing Ala Mamak:

  1. Tumis bawang sehingga layu dan masukkan rempah tumis.
  2. Masukkan kentang dan lobak. Gaul sebati..
  3. Masukkan air, batang dan akar ketumbar, halia, bawang putih serta serai. Biarkan mendidih seketika..
  4. Masukkan daging kambing. Tukar ke mod 'high pressure' dan setkan masa 30 minit..
  5. Selepas 30 minit, masukkan daun bawang/sup/ketumbar, tomato dan perasakan dengan garam. Saya tambah nutrional yeast..
  6. Biarkan mendidih seketika, masukkan bancuhan tepung. Biar seketika sehingga likat. Hidang panas-panas. Sedap dicicah bersama roti..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Stew Kambing Ala Mamak yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.