Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Tauhu Bergedil yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Tauhu Bergedil.

Sedang mencari inspirasi resipi tauhu bergedil khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun tauhu bergedil yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari tauhu bergedil, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan tauhu bergedil yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah tauhu bergedil siap dibuat. Anda boleh sediakan Tauhu Bergedil memakai 22 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Tauhu Bergedil:

  1. Siapkan Bahan A : Inti.
  2. Ambil 3 biji kentang (direbus & lenyek).
  3. Siapkan 1 ketul bahagian ayam (direbus & diambil isinya).
  4. Gunakan 1/2 biji bawang holland (dikisar).
  5. Menyediakan 3 biji bawang putih (dikisar).
  6. Gunakan 1 sudu kecil serbuk lada hitam.
  7. Siapkan 1 genggam daun bawang (dihiris kecil).
  8. Menyediakan 1/2 batang lobak merah (dikisar).
  9. Ambil 1 batang saderi (ganti kepada daun sup).
  10. Gunakan 1 sudu kecil garam.
  11. Gunakan 3 sudu makan minyak masak (untuk menumis).
  12. Menyediakan Bahagian B : Tauhu.
  13. Siapkan 28-30 biji tofu goreng (dikorek isi tauhu).
  14. Menyediakan 3 biji telur (untuk salutan).
  15. Menyediakan Minyak masak untuk menggoreng.
  16. Menyediakan Bahagian C : Sambal Kicap.
  17. Gunakan 1/2 ketul kecil gula melaka.
  18. Ambil 1/4 cawan kicap (Yani guna Kicap Jalen Lemak).
  19. Siapkan 8 tangkai cili padi.
  20. Ambil 1 ulas bawang putih.
  21. Gunakan 1/2 biji bawang besar.
  22. Ambil 1 sudu makan gula pasir.

Langkah-langkah sediakan Tauhu Bergedil:

  1. Rebus kentang sehingga empuk kemudian lenyekkan..
  2. Isi ayam yang telah direbus dan dicarik kecil dicampurkan dengan bawang holland, bawang putih, serbuk lada hitam, lobak merah, saderi serta garam perlu dikisar sehingga halus. Masukkan sedikit air untuk memudahkan dikisar. Kemudian panaskan sedikit minyak dikuali, gorengkan inti sehingga hampir kering..
  3. Selesai memasak inti, campurkan dengan kentang serta daun bawang yang telah dihiris. Isi tofu yang dikorek juga boleh dicampur sekali. Gaul rata..
  4. Masukkan inti ke dalam tofu yang telah dikorek tadi..
  5. Celupkan ke dalam telur kemudian gorengkan ke dalam minyak yang panas. Balik-balikkan kemudian angkat dan toskan minyak. Goreng sehingga selesai..
  6. Gorengkan seketika cili padi, bawang besar, bawang putih dan gula melaka. Kemudian masukkan ke dalam mesin pengisar. Tambahkan kicap dan gula pasir. Kisarkan sehingga halus..
  7. Siap dihidangkan. Selamat mencuba 🤗..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Tauhu Bergedil yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.