Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Bihun Sup Utara Campur yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Bihun Sup Utara Campur.

Awak mencari inspirasi resipi bihun sup utara campur khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun bihun sup utara campur yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari bihun sup utara campur, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan bihun sup utara campur sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses bihun sup utara campur siap dibuat. Anda dapat membuat Bihun Sup Utara Campur memakai 31 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Bihun Sup Utara Campur:

  1. Gunakan Bahan Sup Perut Daging :.
  2. Ambil 400 gm daging.
  3. Siapkan 200 gm perut.
  4. Siapkan 5 ulas bawang merah (dihiris halus).
  5. Gunakan 3 ulas bawang putih (dihiris halus).
  6. Menyediakan 2 inci halia (dimayang halus).
  7. Menyediakan 2 batang kulit kayu manis.
  8. Ambil 3 kuntum bunga lawang.
  9. Ambil 10 biji bunga cengkih.
  10. Ambil 3 biji buah pelaga.
  11. Gunakan 2 sudu besar serbuk sup.
  12. Menyediakan 4 liter air.
  13. Ambil 3 sudu besar garam.
  14. Gunakan Secubit serbuk perasa.
  15. Menyediakan 1 pokok daun sup (dipotong kecil).
  16. Menyediakan 3 sudu besar minyak masak (untuk menumis).
  17. Ambil Bahan Bihun Kuning :.
  18. Menyediakan 1/2 bungkus bihun.
  19. Siapkan 2 sudu besar serbuk kunyit.
  20. Ambil Bahan Sambal Merah :.
  21. Menyediakan 4 sudu besar cili boh.
  22. Ambil 2 ulas bawang putih (dicincang halus).
  23. Ambil 1 sudu besar gula perang.
  24. Siapkan 1/2 sudu kecil garam.
  25. Gunakan 1 sudu kecil cuka makan.
  26. Menyediakan 2 sudu besar air (sekadar unuk melarutkan adunan).
  27. Gunakan Bahan Hiasan :.
  28. Menyediakan 6 biji tauhu kering (digoreng & dipotong nipis).
  29. Siapkan 1 mangkuk kecil taugeh (dicelur).
  30. Menyediakan 1/2 mangkuk kecil bawang goreng.
  31. Siapkan 1 biji limau nipis (dihiris nipis).

Langkah-langkah sediakan Bihun Sup Utara Campur:

  1. Penyediaan Sup Perut Daging : Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau. Masukkan serbuk sup dan air. Masak sehingga pecah minyak..
  2. Masukkan daging dan perut. Masak sehingga mendidih dan empuk..
  3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Taburkan daun sup dan masak sehingga mendidih dan masak sempurna..
  4. Penyediaan Bihun Kuning : Bihun direndam dengan serbuk kunyit seketika. Kemudian celur seketika. Angkat dan toskan..
  5. Penyediaan Sambal Merah : Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. masak sehingga mendidih..
  6. Cadangan Hiasan : Bihun diletakkan di dalam mangkuk. Tuang kuah sup ke dalam mangkuk beserta daging dan perut. Hiasi dengan tauhu, taugeh dan bawang goreng. letak sesudu sambal merah. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Bihun Sup Utara Campur yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.