Resipi Ala Mamak

Resipi CHAP CHYE 🇨🇳

CHAP CHYE 🇨🇳. Stuck at home with nothing to do but wanna expand your cooking knowledge? Find out how you can make this scrumptious Chap Chye in just a few minutes! Welcome to Food Feast Fan Channel !

Chap Chye (Mixed Vegetables Stew) Recipe. If it's not CNY season, you may not be able to find fat choy but you can still make chap chye without it. Chap Chye in Hokkien means Mixed Vegetables and 'Zhai' in Cantonese means Vegetarian.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi chap chye 🇨🇳 khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun chap chye 🇨🇳 yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari chap chye 🇨🇳, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mau sediakan chap chye 🇨🇳 yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Stuck at home with nothing to do but wanna expand your cooking knowledge? Find out how you can make this scrumptious Chap Chye in just a few minutes! Welcome to Food Feast Fan Channel !

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah chap chye 🇨🇳 siap dibuat. Anda boleh sediakan CHAP CHYE 🇨🇳 menggunakan 21 bahan dan 3 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat CHAP CHYE 🇨🇳:

  1. Gunakan Bahagian A : Sayuran.
  2. Gunakan 3 keping daun kobis (dihiris).
  3. Ambil 1/2 batang lobak merah (dihiris).
  4. Menyediakan 3 batang daun bawang (dipotong).
  5. Ambil 1 bahagian lada benggala merah (dipotong).
  6. Ambil 5 keping cendawan tiram (dicarik ikut saiz disukai).
  7. Menyediakan 3 kuntum bunga kobis (dipotong).
  8. Menyediakan 6 batang kacang pis (dibelah dua).
  9. Ambil Bahagian B : Bahan Tumis.
  10. Siapkan 1 mangkuk kecil isi ayam hancur.
  11. Siapkan 2 batang daun bawang (dihiris kecil).
  12. Gunakan 1 sudu makan minyak bijan.
  13. Ambil 1 sudu makan sos tiram.
  14. Siapkan 2 sudu makan kicap soya.
  15. Siapkan 2 ulas bawang putih (ditumbuk).
  16. Menyediakan 1 biji bawang besar (dihiris / dipotong dadu).
  17. Menyediakan 1 inci halia (ditumbuk).
  18. Siapkan 1 sudu kecil serbuk lada putih.
  19. Menyediakan 1 sudu kecil garam.
  20. Siapkan 1/2 cawan air.
  21. Menyediakan 3 sudu minyak (untuk menumis).

There are many versions and styles in cooking chap chye. For the Hokkien and Nyonya version, yellow fermented bean (Tau Cheo) is used instead of red bean curd, which is used in the Cantonese version. Fried beancurd skin adds a nice bite, while two kinds of fermented bean paste ("Tau Loo" and "Tau Cheo") brings all the ingredients together in a lovely savory sauce, from crunchy black fungus to chewy glass noodles. As Sherson Lian puts it, there's nothing like the taste of Chap Chye to remind you of.

Jalan sediakan CHAP CHYE 🇨🇳:

  1. Sayuran disediakan. Dipotong dan dicuci bersih. Kebiasaannya Yani akan rendam seketika dengan rendaman air garam untuk mencuci sayuran. Bahan tumis seperti bawang besar, bawang putih dan halia disediakn. Panaskan kuali, tumiskan bahan tumis. Masukkan isi ayam hancur dan daun bawang. Kacau seketika supaya isi ayam hancur tidak berketul besar..
  2. Masukkan sos tiram, kicap soya, garam, serbuk lada putih dan kacau seketika. Kemudian masukkan air. Akhir sekali masukkan sayuran yang telah dicuci bersih dan ditoskan airnya. Kacau rata bahan tumis bersama sayur. Tutupkan kuali dengan penutupnya seketika selama anggaran 3 minit supaya sayur masak sepenuhnya..
  3. Siap dihidangkan. Enak dimakan bersama nasi panas atau bubur nasi. Selamat mencuba..

Nyonya Chap Chye (Braised Mixed Vegetable Stew). Try this delicious Peranakan or Nyonya style chap chye made with a mixture of vegetables along with other flavorful ingredients all cooked in one pot or wok! When I was given the task to prepare lunch for the family, I wanted something quick and healthy, so I thought of Chap Chye! I am not a Peranakan so I won't dare to name this is Nonya Chap chye. But as a Hainanese, surprisingly we eat chap chye during CNY and my aunt cook it really well.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses CHAP CHYE 🇨🇳 yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.