Resipi Ala Mamak

Resipi #0.4. Tteokbokki

#0.4. Tteokbokki.

Awak mencari inspirasi resipi #0.4. tteokbokki khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun #0.4. tteokbokki yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari #0.4. tteokbokki, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan #0.4. tteokbokki yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan #0.4. tteokbokki rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan #0.4. Tteokbokki memakai 20 bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan #0.4. Tteokbokki:

  1. Menyediakan #Bahan Garaetteok:.
  2. Siapkan 10 sdm tepung beras.
  3. Siapkan 1 sdm tapioka.
  4. Ambil 1/2 sdt garam.
  5. Siapkan 1 sdm minyak wijen.
  6. Ambil 150 ml air panas.
  7. Siapkan #Bahan Sos:.
  8. Siapkan 1/4 buah bawang bombay.
  9. Menyediakan 1 siung bawang putih.
  10. Ambil 2 sdm Gochujang/ 5 sdm sos sambal (sesuaikan selera).
  11. Ambil 1 sdt boncabe level 15.
  12. Ambil 1 gelas kecil air.
  13. Gunakan 1 sdt gula pasir.
  14. Menyediakan 1/4 sdt kaldu bubuk.
  15. Gunakan 2 sdm minyak wijen.
  16. Ambil 1 sdm margarin.
  17. Siapkan 1 sdt maizena.
  18. Gunakan Taburan:.
  19. Menyediakan 1 buah Daun bawang.
  20. Ambil Secukupnya wijen.

Langkah-langkah sediakan #0.4. Tteokbokki:

  1. Campur tepung beras, tapioka dan garam dalam sebuah wadah. Aduk rata. Masukkan air panas sedikit demi sedikit sambil diaduk dengan sendok. Lanjutkan menguleni dengan tangan hingga kalis apabila adonan sudah agak dingin. Penambahan air sesuaikan ya, jika dirasa sudah kalis, hentikan pemberian air. Supaya adonan tidak terlalu lembek..
  2. Bentuk adonan silinder memanjang, potong2 dengan panjang kurang lebih sejari tangan. Lakukan hingga adonan habis..
  3. Panaskan air dalam panci hingga mendidih, beri sedikit minyak. Masukkan adonan garaetteok yg sudah dibentuk tadi, rebus hingga matang (mengapung di permukaan air)..
  4. Angkat dan tiriskan garaetteok..
  5. Cincang bawang putih dan bawang bombay. Potong2 garaetteok. Siapkan semua bahan..
  6. Panaskan margarin dalam pan, masukkan bawang bombay tumis hingga agak layu. Masukkan bawang putih lalu tumis hingga harum. Tambahkan air, gochujang/sos sambal, boncabe, gula dan kaldu. Aduk hingga mendidih. Tambahkan minyak wijen, aduk kembali lalu koreksi rasa. Masukkan maizena yg sudah dilarutkan dengan sedikit air. Aduk rata hingga sos agak mengental..
  7. Masukkan garaetteok yg sudah dipotong2. Aduk sebentar hingga bumbu meresap..
  8. Angkat dan sajikan dalam piring. Taburi dengan wijen dan daun bawang yg telah diiris tipis. Tteobeoki siap dinikmati.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat #0.4. tteokbokki boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.