Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Bihun sup ayam carik yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Bihun sup ayam carik.

Awak mencari inspirasi resipi bihun sup ayam carik khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun bihun sup ayam carik yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari bihun sup ayam carik, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan bihun sup ayam carik yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses bihun sup ayam carik siap dibuat. Anda dapat membuat Bihun sup ayam carik memakai 28 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Bihun sup ayam carik:

  1. Gunakan Ayam goreng.
  2. Gunakan Setengah ekor ayam dipotong dan dicuci bersih.
  3. Siapkan 1/2 sk garam.
  4. Ambil 1 sk Maggi cukup rasa.
  5. Ambil 1 sk serbuk kunyit.
  6. Menyediakan Minyak utk menggoreng.
  7. Ambil Sup Ayam.
  8. Siapkan 3 biji bawang merah dikisar.
  9. Ambil 2 ulas bawang putih dikisar.
  10. Ambil 2 inci halia dikisar.
  11. Siapkan 2 batang serai dititik.
  12. Ambil 1 batang kayu manis.
  13. Gunakan 3 kuntum bunga lawang.
  14. Menyediakan 4 biji buah pelaga.
  15. Gunakan 5 kuntum cengkih.
  16. Ambil 2 sb serbuk rempah sup.
  17. Siapkan 1 sb serbuk rempah kurma.
  18. Gunakan 1 kiub ayam.
  19. Siapkan /- 2.5 liter air.
  20. Siapkan Minyak untuk menumis.
  21. Ambil 1 sb garam secukupnya.
  22. Gunakan Lain2.
  23. Ambil 1 bungkus bihun dicelur.
  24. Menyediakan Sawi bunga dicelur.
  25. Menyediakan Taugeh.
  26. Menyediakan Daun sup dan daun bawang dihiris.
  27. Menyediakan Bawang goreng.
  28. Menyediakan Sambal kicap.

Langkah-langkah sediakan Bihun sup ayam carik:

  1. Goreng ayam sehingga masak. Carik-carikkan isi ayam..
  2. Panaskan minyak. Tumis 4 sekawan dan masukkan bahan kisar bersama serai. Setelah betul-betul garing, masukkan rempah sup dan kurma. Tambahkan sedikit air. Masak sehingga naik minyak.
  3. Masukkan air, kiub ayam, isi ayam dan tulang ayam. Perasakan dengan garam dan biarkn sup betul2 mendidih..
  4. Taburkan daun sup dan daun bawang. Sedia dihidangkan bersama bihun yang ditaburkan sawi, taugeh dan bawang goreng. Enak dinikmati bersama sambal kicap.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan bihun sup ayam carik boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.