Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Laksa Kuah Putih yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Laksa Kuah Putih.

Sedang mencari inspirasi resipi laksa kuah putih khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa kuah putih yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari laksa kuah putih, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan laksa kuah putih yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat laksa kuah putih siap dibuat. Anda boleh sediakan Laksa Kuah Putih menggunakan 23 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Laksa Kuah Putih:

  1. Gunakan 5-6 ekor ikan kembung.
  2. Ambil Beberapa asam gelugor.
  3. Menyediakan Sedikit garam.
  4. Siapkan Kuah Laksam.
  5. Menyediakan 1 biji besar Bawang merah (dikisar).
  6. Menyediakan 3 ulas bawang putih (dikisar).
  7. Menyediakan 1 inci halia (dikisar).
  8. Siapkan 1 kotak kecil santan.
  9. Gunakan Serbuk lada hitam.
  10. Menyediakan 1 sudu halba.
  11. Ambil 1 batang serai.
  12. Menyediakan Asam gelugor.
  13. Menyediakan Gula melaka / nise.
  14. Ambil Garam secukup rasa.
  15. Ambil Bahan Sampingan.
  16. Menyediakan Laksa kering (direbus).
  17. Gunakan Kubis (dihiris halus).
  18. Menyediakan Bunga kantan (dihiris halus).
  19. Siapkan Daun kesum (dihiris halus).
  20. Gunakan Timun (dihiris halus).
  21. Ambil Kacang panjang (dihiris halus).
  22. Siapkan Taugeh.
  23. Menyediakan Sedikit lada kelantan (rujuk resepi sebelum ini).

Jalan membuat Laksa Kuah Putih:

  1. Rebus ikan bersama asam gelugor dan sedikit garam. Kemudian setelah masak, asingkan isi ikan bersama tulang..
  2. Isi ikan dikisar bersama bawang merah, bawang putih dan halia. Tulang ikan dikisar berasingan dan ditapis masuk dalam periuk..
  3. Masukkan santan, serai, lada hitam, asam keping dan halba. Buka api, dan rebus kesemua hingga mendidih. Kemudian masuk gula melaka dan sedikit garam. Gaulkan semua hingga sebati. Siap..
  4. Sediakan ulaman sayur dan rebus laksa kering hingga empuk..
  5. Siap kesemua dan hidangkan bersama sedikit sambal lada kelantan. Selamat mencuba..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat laksa kuah putih boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.