Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Mi Kari Sepanjang Zaman yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Mi Kari Sepanjang Zaman.

Awak mencari inspirasi resipi mi kari sepanjang zaman khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun mi kari sepanjang zaman yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi kari sepanjang zaman, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan mi kari sepanjang zaman sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses mi kari sepanjang zaman siap dibuat. Anda dapat sediakan Mi Kari Sepanjang Zaman memakai 31 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Mi Kari Sepanjang Zaman:

  1. Ambil Bahan untuk kisar.
  2. Gunakan 1 mangkuk kulit dan kepala udang kecil2, rebus kan dahulu, kemudian asingkan. Kisar kulit udang yg sudah direbus dgn sedikit rebusan air td.
  3. Menyediakan 3 biji ubi kentang direbus dan dikisar lumat.
  4. Ambil 1 biji keledek oren dipotong dadu dan dikisar lumat.
  5. Ambil Bahan Tumisan dan Kuah.
  6. Ambil 1 senduk besar minyak masak.
  7. Ambil 1 peket rempah tumis kayu manis sekawanan.
  8. Gunakan 1 biji bawang besar dihiris.
  9. Ambil 3 ulas bawang putih dihiris.
  10. Ambil 1 inci halia diketuk.
  11. Menyediakan 2 helai daun kari.
  12. Gunakan 2 peket kecil serbuk kari daging cap tarbus.
  13. Gunakan 2 peket kecil serbuk kari daging cap O.
  14. Gunakan 1 mangkuk kecil isi ayam dipotong dadu.
  15. Ambil 1 mangkuk kecil kerang yang sudah diperisi.
  16. Gunakan 1 peket fishbal potong 2.
  17. Siapkan 1 peket fishcake potong memanjang.
  18. Siapkan 1 peket kecil tauhu kering.
  19. Siapkan 1/2 kotak besar santan kotak.
  20. Ambil 3 keping asam keping.
  21. Gunakan 2 1/2 sudu garam (boleh diolah rasa).
  22. Menyediakan 2 1/2 sudu serbuk perasa masakan hilal (boleh diolah rasa atau digantikan dengan kiub ayam/ikan bilis).
  23. Gunakan 2 1/2 mangkuk sederhana air kosong.
  24. Menyediakan Bahan pelengkap.
  25. Gunakan 2 peket mi kuning -.
  26. Gunakan 1 batang sayur sawi dicelur dan dipotong kecil.
  27. Gunakan 1 cawan taugeh dicelu seketika.
  28. Menyediakan 3 batang daun bawang dihiris.
  29. Menyediakan 3 batang daun sup dihiris.
  30. Menyediakan 2 biji cili merah dihiris.
  31. Siapkan boleh ditambah telur rebus, limau nipis, sambal tumis.

Jalan sediakan Mi Kari Sepanjang Zaman:

  1. Mula-mula sekali sediakan bahan2 kisar. Bahan utama ialah air rebusan dari kulit dan kepala udang. Jangan dibuang, sedap rasanya nanti 😋. Pastikan selepas kisar kulit udang, tapis air kisaran kulit udang dan masukkan ke dlm air rebusan awal td supaya kulit2nya tidak masuk kedalam kuah..
  2. Sediakan pula bahan2 yg lain seperti ayam, fishball, fishcake kerang dan sebagainya..
  3. Seterusnya kita mulakan proses menumis. Masukkan bawang2 yg telah dihiris beserta dengan kayu manis sekawanan. Bila dah garing, masukkan serbuk kari, kemudian gaul hingga sebati dan biarkan rempah ditumis elok..
  4. Seterusnya,masukkan air rebusan kulit udang td, serta air kosong dan juga ubi kentang keledek yang sudah dikisar. Kemudian gaul sebati, dan biarkan sehingga mendidih. Bila mendidih, ketulan ubi kentang dalam kuah akan larut..
  5. Apabila sudah mendidih, bolehlah masukkan ayam, fishball, fishcake. Biarkan mendidih sekejap, masukkan santan dan gaul sebati. Saya suka masukkan semua sekali bahan2 ini supaya kuah kita akn bertambah sedap..
  6. Seterusnya apabila sudah mendidih lagi, masukkan pula asam keping, garam dan perasa. Booeh diolah rasanya ye. Nak guna kiub ayam/ikan bilis pun boleh..
  7. Seterusnya, dah sebati semua, masukkan kerang, tauhu kering dan gaul sebati. Saya suka tutup periuk sekejap supaya wap2 air dan rasa dalam kuah sebati. Dah siap boleh sediakan bahan tambahan yg lain..
  8. Seterusnya, boleh potong sayur dan celur. Mi kuning juga kita celurkan sekejap. Sebelum celur basuh dulu ye, nak buang segala kotoran yg ikut sekali masuk dlm bungkusan plastik tu. Boleh juga direbuskan telur sebiji dua utk pelengkap rasa. Selamat mencuba 🥰..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat mi kari sepanjang zaman boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.