Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Karipap Crunchy yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Karipap Crunchy.

Sekali lagi mencari idea resipi karipap crunchy khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun karipap crunchy yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari karipap crunchy, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan karipap crunchy yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah karipap crunchy siap dibuat. Anda boleh membuat Karipap Crunchy menggunakan 17 bahan dan 10 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Karipap Crunchy:

  1. Gunakan Kulit Karipap.
  2. Siapkan 1/2 kilo tepung gandum.
  3. Siapkan 2 sudu besar tepung jagung.
  4. Siapkan 2 sudu besar tepung beras.
  5. Gunakan 1 sudu teh garam halus.
  6. Menyediakan 1 cawan air sejuk dari peti ais.
  7. Ambil 1/2 cawan minyak.
  8. Siapkan Inti Ayam.
  9. Ambil 5-6 ketul dada ayam – di potong kecik.
  10. Gunakan 3 biji kentang – di potong kecik.
  11. Ambil 2 labu bawang besar saiz sederhana -di cincang halus.
  12. Ambil 6 ulas bawang putih -di cincang halus.
  13. Gunakan 1 paket kecik rempah kari ayam & daging adabi.
  14. Gunakan 1 tangkai daun kari.
  15. Menyediakan 1/2 cawan air.
  16. Gunakan 1 1/2 sudu besar gula @ secukup rasa.
  17. Gunakan 1 sudu teh garam halus @ secukup rasa.

Langkah-langkah membuat Karipap Crunchy:

  1. (Inti Ayam) Tumis bawang merah & bawang putih hingga layu. Kemudian, masukkan rempah kari & daun kari. Masak hingga pecah minyak.
  2. Campur ayam, kentang & 1/2 cawan air. Kacau sampai lembut & masak.
  3. Tambah garam & gula. Kacau hingga inti kering. Sejukkan.
  4. (Kulit Karipap) Panaskan minyak hingga betul2 panas & masukkan ke dlm tepung. Kacau dengan senduk dulu.
  5. Kemudian, gaul dgn jari sampai berderai. Tuang air sejuk & uli hingga sebati hingga jadi doh.
  6. Bulat2kan doh jadi bebola kecik sesuai utk sebiji karipap. Rehatkan dulu.
  7. Canai agak nipis & masukkan inti.
  8. Tutup & kelim. Boleh jgk nak guna acuan karipap. Tapi saya lebih suka kelim sendiri walaupun kelimnya tak berapa nak lulus lagi..hihii.
  9. Karipap yg dah siap di kelim.
  10. Goreng dgn api perlahan hingga keperangan.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat karipap crunchy boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.