Resipi Lezat

Resipi Mihun Sup Utara

Mihun Sup Utara.

Awak mencari inspirasi resipi mihun sup utara khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun mihun sup utara yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mihun sup utara, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan mihun sup utara yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat mihun sup utara siap dibuat. Anda dapat sediakan Mihun Sup Utara memakai 25 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Mihun Sup Utara:

  1. Ambil Bihun Utara.
  2. Siapkan 1 bungkus Bihun.
  3. Gunakan 3 sudu teh Serbuk Kunyit.
  4. Siapkan Sup.
  5. Gunakan 4-5 ketul Daging Sebesar Penumbuk.
  6. Ambil 7 cawan Air.
  7. Siapkan 1 batang Kulit Kayu Manis.
  8. Menyediakan 7 kuntum Bunga Cengkih (tumbuk).
  9. Ambil 3 sudu Biji Lada Hitam (tumbuk).
  10. Siapkan 3 biji Buah Pelaga.
  11. Menyediakan 1 kiub Daging.
  12. Ambil 3 cubit Garam.
  13. Menyediakan 3 batang Serai (ditumbuk).
  14. Ambil 2 inci Halia (ditumbuk).
  15. Menyediakan 3 biji Bawang Merah (tumbuk).
  16. Ambil 1 ulas Bawang Putih (tumbuk).
  17. Menyediakan Sambal.
  18. Gunakan 2-3 sudu makan Cili Boh.
  19. Siapkan 1 biji Bawang Merah (tumbuk).
  20. Gunakan 1 ulas Bawang Putih (tumbuk).
  21. Menyediakan 1 sudu teh Asam Jawa Paste (bancuh ½ cawan Air).
  22. Siapkan 1 keping Asam Gelugur.
  23. Ambil Secubit Garam dan Gula.
  24. Gunakan Pelengkap.
  25. Ambil 4-5 tangkai Daun Sup.

Langkah-langkah sediakan Mihun Sup Utara:

  1. Untuk Mihun, rendam dengan kunyit selama ½ jam. Kemudian bilas dan rendam dengan Air Panas yang mendidih dalam 5 minit. Bilas..
  2. Untuk Sup, Rebuskan semua bahan sup sehingga daging empuk. Tambahkan air lagi jiga mahu kuah banyak dan suaikan dengan garam. Keluarkan daging dan potong-potongkan untuk dijadikan pelengkap hidangan..
  3. Untuk sambal, tumis bawang-bawang sehingga wangi dan kemudian masukkan cili dan biar sampai pecah minyak. Kemudian masukkan Air Asam Jawa dan Asam Gelugur. Perasakan dengan garam dan gula. Gaul sebentar dan boleh dihidangkan..
  4. Untuk hidangan, letakkan mihun, tuangkan sup dan sambal serta daun sup..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Mihun Sup Utara yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.