Resipi Utama

Resipi πŸ‡¨πŸ‡³ STEAMED BAO BUNS Sangat Mudah Dibuat

πŸ‡¨πŸ‡³ STEAMED BAO BUNS.

Awak mencari idea resipi πŸ‡¨πŸ‡³ steamed bao buns khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun πŸ‡¨πŸ‡³ steamed bao buns yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari πŸ‡¨πŸ‡³ steamed bao buns, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan πŸ‡¨πŸ‡³ steamed bao buns yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan πŸ‡¨πŸ‡³ steamed bao buns rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan πŸ‡¨πŸ‡³ STEAMED BAO BUNS memakai 9 bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat πŸ‡¨πŸ‡³ STEAMED BAO BUNS:

  1. Ambil 2 1/2 cup tpg pau (tpg pau akn jadikan pau putih & lembut).
  2. Siapkan 1 cup air suam (akk guna 1 cup doh jd elok je).
  3. Ambil 2 tbsp gula.
  4. Siapkan 1 1/2 tbsp shortening.
  5. Siapkan 1 tsp yis segera.
  6. Siapkan 1/2 tsp baking powder (BP).
  7. Siapkan 1/2 tsp bread improver (BI).
  8. Siapkan 1/2 tsp bread softener (BS) – optional.
  9. Siapkan 1/2 tsp garam.

Langkah-langkah membuat πŸ‡¨πŸ‡³ STEAMED BAO BUNS:

  1. MANUAL (ULI TANGAN) 1. Satukan yis bersama 1 tsp gula & 1/2 cup air suam. Biarkan 5-6 min hingga yis berbuih & nmpk creamy 2. Didlm mangkuk yg sesuai. Satukan tpg, baki gula, garam, BP, BI, BS gaul sebati & masukkan bancuhan yis. Kacau rata sambil masukkan baki 1/2 cup air sdikit demi sedikit (air xsemestinya habis jika doh dh nmpk lembut).
  2. 3. Gaukan shortening & uli doh hingga lembut & tdk melekat ditgn. Tutup doh dgn kain lembap. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda dlm 30-40min (sambung terus step no 4 dibwh πŸ‘‡).
  3. BREAD MAKER (RUSSEL TAYLORS) 1. Setting 11 (knead) masa selama 17 min 2. Masukkan bahan cecair : 1 cup air suam, shortening, gula, garam diikuti bahan kering : tepung, BS, BP, BI & YIS 3. Tekan butang start hingga selesai 17minit. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda dlm 30-40min.
  4. 4. Bahagi doh sebanyak 14 ketul atau timbang seberat 45g tiap satu. Canai doh memanjang 12 x 8cm. Sapukan minyak masak dipermukaan sebelah sahaja..
  5. Lipat dua dibahagian yang disapu minyak masak. Alas dgn baking paper. Buat hingga habis & rehatkan lg selama 30-40 min hingga naik sekali ganda.
  6. Panaskan pengukus & kukus pau selama 8-10min. Sejukkan diatas redai.. πŸ‡¨πŸ‡³ STEAMED BAO BUNS
  7. Tips pau cantekkk πŸ˜‰ 1. Panaskan pengukus hingga air betul3 mendidih. Api dapur sederhana atau kuat. Balut penutup pengukus dgn kain kapas/muslin supaya air wap xmenitik keatas pau 2. Kukus pau selama 8-10min sahaja sekadar mematikan yis..
  8. 3. Angkat pengukus bersama penutupnya sekali & letakkn keatas alas periuk berjaring. Tunggu hingga wap/asap hilang baru buka penutup & pindahkan pau. Kalau buka penutup serta merta selepas angkat pau akan kecut. Jangan kecilkan api time ni 4. Kebanyakan pau xjadi semasa proses mengukus ye, jd cara kontrol api mmg penting..
  9. πŸ“atau guna je resipi pau yang biasa kome guna cuma lpas rounding bentukkan macam step no 4, hepi meneraiiii πŸ˜‰.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses πŸ‡¨πŸ‡³ STEAMED BAO BUNS yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.