Resipi Lezat

Resipi Siakap 3 Rasa Campak-campak

Siakap 3 Rasa Campak-campak.

Awak mencari inspirasi resipi siakap 3 rasa campak-campak khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun siakap 3 rasa campak-campak yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari siakap 3 rasa campak-campak, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan siakap 3 rasa campak-campak sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah siakap 3 rasa campak-campak siap dibuat. Anda dapat membuat Siakap 3 Rasa Campak-campak memakai 16 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Siakap 3 Rasa Campak-campak:

  1. Gunakan 3 potong ikan siakap.
  2. Ambil 1 sudu kecil garam.
  3. Gunakan 2 sudu kecil serbuk KUNYIT.
  4. Gunakan 3 sudu cili boh.
  5. Gunakan 1 biji bawang besar.
  6. Ambil 3 ulas bawang putih.
  7. Menyediakan 1 inci halia.
  8. Ambil 1 asam keping.
  9. Gunakan 1 sudu makan sos thai.
  10. Siapkan 1 sudu makan sos cili.
  11. Siapkan 1 sudu makan sos ikan.
  12. Menyediakan Secubit garam (jika perlu-boleh rasa).
  13. Gunakan Secubit gula (jika perlu-boleh rasa).
  14. Gunakan 1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dgn sedikit air).
  15. Gunakan 1/2 cawan air (masuk dlm kuah boleh kurang dan tambah mengikut citarasa masing2).
  16. Ambil Minyak secukupnya utk menggoreng ikan.

Langkah-langkah sediakan Siakap 3 Rasa Campak-campak:

  1. Lumurkan ikan bersama kunyit dan garam,kemudian goreng sehingga garing. Tos dan ketepikan..
  2. Tinggalkan dalam 3 sudu makan minyak lebihan goreng ikan tadi. Tumiskan bawang besar,bawang putih dan halia sehingga naik bau/garing..
  3. Masukkan cili boh dan asam keping, kacau dan biarkan sehingga pecah minyak..
  4. Setelah pecah minyak, masukkan 1/2 cawan air. Biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. [jika kuah terlalu pekat,boleh tambahkan sesikit air mengikut kepekatan yg diiginkan].
  5. Perasakan bersama garam dan serbuk perasa. Tutup api dan tuangkan kuah ke atas ikan tadi. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas-panas..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat siakap 3 rasa campak-campak boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.