Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Kurma Daging yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Kurma Daging.

Awak mencari inspirasi resipi kurma daging khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kurma daging yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kurma daging, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan kurma daging sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kurma daging siap dibuat. Anda dapat membuat Kurma Daging menggunakan 17 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Kurma Daging:

  1. Menyediakan 800 gm daging (dipotong ikut suka besar mana).
  2. Siapkan 1 labu bawang merah bombay (dihiris nipis).
  3. Menyediakan 5 ulas bawang putih (dihiris kecil).
  4. Siapkan 4-5 inci halia (dihiris kecil).
  5. Menyediakan 4 biji ubi kentang (potong 4).
  6. Menyediakan 1 batang kulit kayu manis.
  7. Menyediakan 1 kuntum bunga lawang.
  8. Gunakan 3-4 biji bunga cengkih.
  9. Siapkan 3/4 cawan minyak masak.
  10. Siapkan 4 sudu besar membukit serbuk rempah kurma.
  11. Siapkan 1 sudu besar serbuk kari (tak nak letak boleh skip).
  12. Ambil 3 helai daun pandan (disimpul).
  13. Gunakan 1/2 cawan susu cair F&N (evaporated milk).
  14. Siapkan 2 sudu kecil garam.
  15. Siapkan 1 sudu besar gula.
  16. Menyediakan 1/2 sudu kecil Nazri ajinomoto.
  17. Ambil 2 cawan air.

Langkah-langkah membuat Kurma Daging:

  1. Daging dipotong dan ditoskan. Ketepikan. Panaskan minyak dan tumiskan bawang bombay, bawang putih, halia dan rempah tumis. Goreng hingga naik bau dan kekuningan. Masukkan daun pandan..
  2. Masukkan serbuk rempah kurma dan serbuk rempah kari. Masukkan 1/2 cawan air dan gaul rata hingga pecah minyak. Masukkan daging dan air.. Kurma Daging
  3. Masukkan kentang. Masak hingga kentang empuk dan daging lembut. Masukkan susu cair, garam, gula dan Nazri ajinomoto. Terpulang pada citarasa masing sama ada mahu kuah nya pekat atau sedikit cair. Jika suka pekat masak lama sedikit dan jika suka sedikit cair boleh tambahkan air. Sedia untuk dihidangkan..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat kurma daging boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.