Resipi Ala Mamak

Resipi Lontong Kari Bandung🇮🇩

Lontong Kari Bandung🇮🇩.

Awak mencari inspirasi resipi lontong kari bandung🇮🇩 khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun lontong kari bandung🇮🇩 yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari lontong kari bandung🇮🇩, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan lontong kari bandung🇮🇩 yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat lontong kari bandung🇮🇩 siap dibuat. Anda dapat sediakan Lontong Kari Bandung🇮🇩 memakai 35 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Lontong Kari Bandung🇮🇩:

  1. Siapkan Lontong/Nasi Himpit.
  2. Ambil 750 g daging tetel.
  3. Menyediakan 1 batang Serai dititik.
  4. Menyediakan 25 g lengkuas di titik.
  5. Ambil 5 Helai Daun Salam.
  6. Gunakan 7 Helai Daun Limau purut.
  7. Siapkan 3 biji Kapulaga.
  8. Menyediakan 5 biji Cengkeh.
  9. Ambil 1 batang kulit Kayu manis.
  10. Siapkan 1 biji Bunga Lawang.
  11. Menyediakan 20 g Bawang kecil Hiris nipis.
  12. Siapkan 2 Sdk Garam bukit.
  13. Siapkan 2 sdk serbuk Pati lembu.
  14. Menyediakan 1 sdk Gula Pasir.
  15. Menyediakan 150 ml Minyak Sayur.
  16. Menyediakan 500 ml Santan Pekat.
  17. Menyediakan 2 liter Air.
  18. Menyediakan Bahan Kisar :.
  19. Menyediakan 50 g cili merah.
  20. Menyediakan 100 gr Bawang merah.
  21. Ambil 50 g Bawang putih.
  22. Menyediakan 20 g Halia.
  23. Menyediakan 15 g Buah keras.
  24. Siapkan 20 g Kunyit bakar.
  25. Menyediakan 2 Sdb Biji ketumbar.
  26. Ambil 1/2 Sdk Jintan manis.
  27. Menyediakan 1/2 sdk Buah pala.
  28. Ambil 1 Sdk biji Lada putih.
  29. Siapkan Pelengkap :.
  30. Siapkan Telur rebus.
  31. Siapkan Kacang soya goreng.
  32. Siapkan Bawang goreng.
  33. Siapkan Sambal cili api.
  34. Siapkan Kicap Manis.
  35. Menyediakan Mee kuning di goreng.

Langkah-langkah membuat Lontong Kari Bandung🇮🇩:

  1. Kisar halus semua bahan-bahan untuk membuat bumbu halus.
  2. Panaskan minyak sayur tumiskan hirisan bawang kecil, Serai, lengkuas, bunga Lawang, cengkih, kapulaga dan kulit kayu manis. Tumis hingga harum.
  3. Masukan bahan Kisar tumis hingga harum dan pecah minyak.
  4. Tuangkan air masukan daging dan sebagian garam, kacau sebati.
  5. Rebus daging selama 1 Jan dengan api sederhana..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Lontong Kari Bandung🇮🇩 yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.