Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Mi Rebus Terengganu yang mana Menggugah Selera Untuk Famliy di Rumah

Mi Rebus Terengganu.

Sedang mencari inspirasi resipi mi rebus terengganu khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun mi rebus terengganu yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mi rebus terengganu, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan mi rebus terengganu yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah mi rebus terengganu siap dibuat. Anda dapat sediakan Mi Rebus Terengganu memakai 16 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Mi Rebus Terengganu:

  1. Siapkan 1 paket mi kuning (500g).
  2. Menyediakan 4 biji telur.
  3. Gunakan Bahan-bahan sup.
  4. Menyediakan 2 biji bawang merah (dimayang).
  5. Siapkan 4 ulas bawang putih (diketuk).
  6. Menyediakan 1 batang kayu manis.
  7. Gunakan 2 kuntum bunga lawang.
  8. Ambil 3 kuntum bunga cengkih.
  9. Menyediakan 2 biji pelaga.
  10. Menyediakan 2-3 sudu biji lada hitam (ditumbuk separa hancur).
  11. Gunakan 2 cm halia.
  12. Menyediakan 4 ketul ayam dipotong kecil-kecil.
  13. Gunakan 8 ekor udang.
  14. Ambil 1/2 batang lobak merah.
  15. Ambil Garam dan gula.
  16. Gunakan Air secukupnya.

Jalan membuat Mi Rebus Terengganu:

  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, rempah 4 beradik dan lada hitam sehingga naik bau..
  2. Masukkan air secukupnya. Masukkan halia dan biarkan seketika supaya menggelegak..
  3. Masukkan ayam dan lobak merah. Boleh juga masukkan daging jika mahu. Perasakan sup dengan garam dan gula..
  4. Masukkan udang dan tutup api setelah masak. Udang tak perlu dimasak terlalu lama..
  5. Dalam periuk yang berbeza, masukkan air dan cuka. Buat teknik memasak poached egg. Saya tak masak telur sebiji2 terus dalam sup untuk elakkan lada hitam melekat pada telur yang dimasak. (langkah ini terpulang kepada individu).
  6. Celurkan mi kuning dan siap untuk dihidang bersama kasih sayang 💕.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat mi rebus terengganu boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.