Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Kembung sambal berbawang yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Kembung sambal berbawang.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi kembung sambal berbawang khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kembung sambal berbawang yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kembung sambal berbawang, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mau sediakan kembung sambal berbawang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat kembung sambal berbawang siap dibuat. Anda boleh sediakan Kembung sambal berbawang memakai 12 bahan dan 10 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Kembung sambal berbawang:

  1. Menyediakan 15-20 batang lada kering.
  2. Ambil 7 ulas bawang merah.
  3. Ambil 5 ulas bawang putih.
  4. Gunakan 2 biji bawang besar dihiris membulat.
  5. Menyediakan 1/2 inci halia.
  6. Siapkan Sekilo ikan kembung saiz sederhana.
  7. Menyediakan Sedikit serbuk kunyit.
  8. Siapkan 2 sudu besar asam jawa.
  9. Gunakan Gula secukupnya.
  10. Menyediakan Garam secukup rasa.
  11. Menyediakan Air utk mengisar dan menumis.
  12. Ambil Minyak utk menumis.

Jalan sediakan Kembung sambal berbawang:

  1. Ikan yang siap dibasuh dan ditoskan, diperap sekejap bersama sedikit garam dan juga serbuk kunyit..
  2. Panaskan minyak. Goreng dengan cara minyak tidak terlalu banyak utk ikan sehingga masak keemasan kedua-dua belahnya. Kemudian toskan dan ketepikan sebentar..
  3. Lada kering direbus, dibasuh, dibuang biji dan ditoskan..
  4. Kisarkan lada kering bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga halus..
  5. Panaskan minyak di dalam kuali bekas gorengan ikan (menambah rasa sambal) dan tumiskan bahan kisar..
  6. Apabila tumisan hampir kering, masukkan air dan biar sehingga pecah minyak. Kemudian, masukkan sedikit air lagi dan ulang semula proses selama 3x (TIPS : proses ini membuatkan sambal tahan lama).
  7. Perahkan air asam jawa dan masukkan ke dalam bahan tumis. Biarkan kuah mwreneh..
  8. Perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa..
  9. Masukkan bawang besar yang dihiris dan gaul. Jikalau sambal seperti kering, masukkan sedikit sahaja air dan biarkan sedikit..
  10. Kwmudian, masukkan ikan dan gaul perlahan sehingga rata. Balik-balikkan agar sambal menyeluputi ikan. Angkat le pinggan dan boleh dihidangkan..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan kembung sambal berbawang boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.