Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Moittainai:Sos Kicap Char Kuey Teaw yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Moittainai:Sos Kicap Char Kuey Teaw.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi moittainai:sos kicap char kuey teaw khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun moittainai:sos kicap char kuey teaw yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari moittainai:sos kicap char kuey teaw, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan moittainai:sos kicap char kuey teaw yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses moittainai:sos kicap char kuey teaw siap dibuat. Anda dapat membuat Moittainai:Sos Kicap Char Kuey Teaw menggunakan 11 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Moittainai:Sos Kicap Char Kuey Teaw:

  1. Gunakan Kulit dan kepala udang yang sudah dibersihkan(Dari 1 kilo udang).
  2. Menyediakan 1 mangkuk air.
  3. Menyediakan 2 ulas bawang putih(tumbuk halus).
  4. Menyediakan 2 sudu makan minyak masak(utk menumis).
  5. Siapkan 1 mangkuk kfc (kecil)kicap pekat.
  6. Ambil 1 mangkuk kfc (kecil)kicap manis.
  7. Siapkan 1/2 mangkuk kfc(kecil)sos ikan.
  8. Siapkan 1 senduk kecil sos tiram.
  9. Ambil 2 sd besar petis udang(boleh digantikan belacan atau 👇.
  10. Siapkan Kiub ikan bilis(2 ketul).
  11. Siapkan 2 sudu kecil gula.

Jalan membuat Moittainai:Sos Kicap Char Kuey Teaw:

  1. Udang dibuang kepala dan kupas kulit.Kulit udang jangan dibuang.Cuci bersih dan direbus dengan air..
  2. Setelah mendidih sejukkan seketika.Blender kulit udang hingga halus bersama air rebusannya sekali.Setelah itu Tapis ambil airnya sahaja..
  3. Panaskan minyak tumis bawang putih sehingga kekuningan,masukkan air rebusan udang.Masukkan kicap pekat,kicap manis,sos tiram,sos ikan dan petis udang.Jika tiada petis udang gantikan dengan sedikit belacan yang dibancuh terlebih dahulu.kacau semuanya sebati.masukkan juga gula.Tak perlu letak garam ye sbb sos ikan dan kicap dah pun masin..
  4. .
  5. Biarkan sehingga mendidih.Matikan api..Tuang sos kicap dalam bekas bersih sejukkan dan simpan dalam peti ais.Bila- bila nak guna untuk goreng kuey teaw atau mee boleh guna sos kicap ini..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Moittainai:Sos Kicap Char Kuey Teaw yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.