Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh.

Awak mencari idea resipi nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh menggunakan 28 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh:

  1. Menyediakan BAHAN-BAHAN NASI DAGANG TANAK DALAM RICE COOKER.
  2. Ambil 1 cawan beras pulut.
  3. Menyediakan 1 cawan beras nasi dagang.
  4. Ambil 1 cawan beras biasa.
  5. Siapkan 1 biji bawang merah.
  6. Siapkan 1 ulas bawang putih.
  7. Menyediakan 1 inci halia.
  8. Siapkan 1 sudu besar halba.
  9. Menyediakan 100 ml santan.
  10. Siapkan 1 sudu teh minyak masak.
  11. Siapkan Secubit garam.
  12. Siapkan 1 cawan air.
  13. Gunakan BAHAN-BAHAN GULAI IKAN KEMBUNG.
  14. Siapkan 10 ekor ikan.
  15. Siapkan 1 biji bawang besar.
  16. Siapkan 2 ulas bawang putih.
  17. Ambil 1 inci kunyit hidup.
  18. Siapkan 1 inci halia.
  19. Gunakan 1 inci lengkuas.
  20. Gunakan 7 tangkai cili hidup.
  21. Menyediakan 4 sudu besar rempah kari.
  22. Siapkan 1 sudu paste cili.
  23. Ambil 1 sudu besar kerisek.
  24. Gunakan 400 ml santan.
  25. Siapkan 1000 ml air.
  26. Ambil 1 sudu teh garam.
  27. Menyediakan 1 sudu besar gula.
  28. Siapkan 2 keping asam keping.

Langkah-langkah sediakan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh:

  1. Basuh beras nasi dagang dan masak di dalam periuk nasi.Sukatan air ialah 1 cawan bagi utk 3 cawan campuran beras pulut,beras nasi dagang dan beras biasa.Masukkan 100ml santan sesudu teh minyak masak dan secubit garam.Bila nasi dah masak taburkan halba,bawang merah,bawang putih dah halia yg telah dimayang halus.Tutup semula tudung periuk dan kita sediakan gulainya pula..
  2. Sediakan bahan-bahan gulai.
  3. Kisar bawang besar,bawang putih,halia dan lengkuas.Tumis sehingga naik bau dan masukkan rempah kari dan pes cili kering.Tumis lagi sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan santan,air dan kirisik.Biarkan mendidih dengan api sederhana.
  5. Masuklan ikan dan cili hidup.Bila ikan dah masak tutup api dan boleh sediakan acarnya pula..
  6. Setengah biji timun dan setengah biji lobak merah bersama 1 biji bawang merah dimayang halus.Perasan dengan gaeam dan gula serts 1 sudu makan cuka makan..
  7. Hidangkan nasi dagang bersama gulai ikan dan acarnya sekali…boleh letak telur rebus jika suka dan kalau nak pedas boleh tambah air lada….Selamat Mencuba.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.