Resipi Utama

Resipi Lemang Ala Lopes Mesti cuba

Lemang Ala Lopes.

Awak mencari inspirasi resipi lemang ala lopes khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun lemang ala lopes yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari lemang ala lopes, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan lemang ala lopes yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan lemang ala lopes rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Lemang Ala Lopes memakai 7 bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Lemang Ala Lopes:

  1. Siapkan 2 cawan beras pulut (basuh dan toskan).
  2. Gunakan 200 ml santan.
  3. Siapkan 100 ml air.
  4. Ambil 1/2 sudu teh garam.
  5. Siapkan 1 pelepah daun pisang muda (dilayur).
  6. Ambil 1 pelepah daun pisang tua (dilayur).
  7. Menyediakan Tali rafia secukupnya.

Langkah-langkah membuat Lemang Ala Lopes:

  1. Basuh beras pulut dan toskan. Satukan beras pulut, santan, air dan garam. Kacau sebati dan tanak dalam rice cooker atau periuk biasa. Akak guna periuk biasa atas dapur gas guna api sederhana..
  2. Tutup tudung periuk dan matikan api bila santan agak kering. Sejukkan..
  3. Sediakan daun pisang muda secara melintang. Letakkan pulut tadi dan gulung bentuk silinder..
  4. Pusingkan bahagian hujung kiri dan kanan untuk kemaskan lagi bungkusan. Letakkan gulungan pertama atas daun pisang tua dan gulung kemas sekali lagi. Ikat di kedua-dua hujung bungkusan pulut..
  5. Sediakan pengukus, susun bungkusan pulut tadi..
  6. Kukus selama 40 minit..
  7. Biarkan sejuk dan buang daun balut bahagian luar dan tinggalkan bahagian daun muda. Potong lemang dan boleh dimakan dengan rendang, nnise cair atau serunding..
  8. Cara buat nnise cair (lihat resipi).

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Lemang Ala Lopes yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.