Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Bergedel Tauhu Ayam yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Bergedel Tauhu Ayam.

Sedang mencari inspirasi resipi bergedel tauhu ayam khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun bergedel tauhu ayam yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari bergedel tauhu ayam, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan bergedel tauhu ayam sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan bergedel tauhu ayam rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Bergedel Tauhu Ayam memakai 11 jenis bahan dan 11 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Bergedel Tauhu Ayam:

  1. Ambil 6 biji kentang.
  2. Gunakan 1 ketul isi ayam.
  3. Menyediakan 1 tangkai lada besar merah.
  4. Gunakan 5 batang daun sup.
  5. Gunakan 3 sdb bawang goreng.
  6. Menyediakan 1/2 sdk garam.
  7. Siapkan 1/2 sdk lada sulah.
  8. Menyediakan 1/2 sdk serbuk perasa.
  9. Gunakan 12 biji tauhu kering (saiz kecil).
  10. Gunakan 1 biji telur.
  11. Menyediakan 1 mangkuk minyak (untuk menggoreng).

Langkah-langkah membuat Bergedel Tauhu Ayam:

  1. Kupas kentang, potong kecil, cuci dan gaul dengan sedikit garam. Kemudian goreng hingga empuk..
  2. Goreng juga isi ayam hingga masak. Kemudian carik atau hancurkan isi ayam guna lesung batu..
  3. Lenyek kentang yg telah empuk..
  4. Hiris daun sup dan potong halus lada besar merah..
  5. .
  6. Campurkan kentang lenyek, ayam carik, daun sup, lada besar merah, bawang goreng, lada sulah, serbuk perasa dan garam. Gaul rata semua bahan..
  7. Belah bahagian atas tauhu kering dalam bentuk pangkah. Tidak perlu keluarkan isi tauhu..
  8. Sumbat isi bergedel dalam tauhu..
  9. Pukul telur..
  10. Celup tauhu bergedel ke dalam telur. Kemudian goreng hingga lapisan celupan telur menggaring..
  11. Tauhu bergedel ayam sudah sedia dimakan. Sangat sedap bila dicecah dengan sambal kicap. Selamat mencuba 😉.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Bergedel Tauhu Ayam yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.