Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Nasi Daging Utara dan Air Asam yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Nasi Daging Utara dan Air Asam. Hidangkan dengan air asam romato kerisik dan sup tadi. Boleh juga nak buat lauk sampingan lain seperti dalca, dan sebagainya. Untuk pertama kalinya aku cuba guna Perencah Iman (nasi daging).

Tidak lengkap nasi daging tanpa air asam. Paduan keduanya memberi rasa yang mantap. Bahan-bahan: Daging (potong basuh dan rebus sampai lembut.

Awak mencari inspirasi resipi nasi daging utara dan air asam khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun nasi daging utara dan air asam yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Hidangkan dengan air asam romato kerisik dan sup tadi. Boleh juga nak buat lauk sampingan lain seperti dalca, dan sebagainya. Untuk pertama kalinya aku cuba guna Perencah Iman (nasi daging).

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari nasi daging utara dan air asam, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan nasi daging utara dan air asam yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza nasi daging utara dan air asam rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Nasi Daging Utara dan Air Asam menggunakan 23 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Nasi Daging Utara dan Air Asam:

  1. Ambil Bahagian Daging.
  2. Ambil 1 kg Daging – dipotong kecil dan rebus hingga empuk.
  3. Menyediakan Bahagian Nasi.
  4. Gunakan 3 pot Beras Basmathi – Basuh dan toskan.
  5. Menyediakan Air rebusan daging – ikut kuantiti beras.
  6. Menyediakan Rempah 3 Sekawan – Kayu Manis, Bunga Lawang & Buah Pelaga.
  7. Ambil 1 sudu besar Minyak Sapi.
  8. Menyediakan 2 sudu besar Minyak Masak.
  9. Siapkan 1 helai Daun Pandan.
  10. Ambil 1 batang Serai – diketuk.
  11. Gunakan 2 sudu besar Rempah Kurma – bancuh sedikit dengan air.
  12. Siapkan 1 ulas Bawang Besar – dihiris.
  13. Ambil 2 ulas Bawang Putih – dihiris.
  14. Gunakan Bahagian Air Asam.
  15. Ambil Cili Merah & Hijau – ikut suka.
  16. Ambil 2 biji Tomato.
  17. Gunakan 2 ulas Bawang Merah.
  18. Siapkan 1 ulas Bawang Putih.
  19. Gunakan 1 sudu kecil Kerisik.
  20. Gunakan 1 sudu besar Pes Asam Jawa – bancuh dengan sedikit air.
  21. Menyediakan sedikit Air Rebusan Daging.
  22. Ambil 1 sudu Sos Cili.
  23. Ambil 1 sudu Sos Tomato.

Air rebus daging akan digunakan untuk masak nasi daging. Jika anda berasal dari Utara Semenanjung, Nasi Daging Air Asam Utara ini sudah pasti sering dinikmati. Kelazatan hidangan ini terletak pada keempukkan daging dan air asamnya. Jika dua elemen ini tidak menjadi, hidangan ini boleh dikatakan gagal.

Langkah-langkah membuat Nasi Daging Utara dan Air Asam:

  1. Sediakan bahan untuk memasak..
  2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Tumis bawang bawang besar, bawang putih, rempah 3 sekawan dan serai sehingga wangi..
  3. Setelah naik bau, masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak..
  4. Masukkan beras yang telah di tos dan kacau rata seketika bersama daun pandan. Ia akan menjadikan nasi cantik berderai..
  5. Pindahkan nasi ke dalam rice cooker..
  6. Masukkan daging, air rebusan daging, garam, gula dan cukup rasa. Masak seperti biasa. Setelah masak baru kacau nasi sama rata..
  7. Untuk air asam kerisik pula, tumbuk kasar cili bersama sedikit gula..
  8. Masukkan cili yang telah ditumbuk, tomato, bawang merah, bawang putih dan bahan lain ke dalam mangkuk. Masukkan sos cili, garam, cukup rasa, pes asam jawa yang dibancuh dengan sedikit air rebusan daging dan kerisik..
  9. Kacau sehingga rata. Sedia untuk dihidang..

Resepi Nasi Daging Air Asam ni sangat terkenal di sebelah utara tanah air. Selalunya dihidangkan di hari perayaan atau kenduri-kendara. Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Cara Buat Air Asam Utara Kerisik Sedap. Air asam mestilah terasa dan jangan kedekut untuk menggunakan asam jawa dalam kuantiti yang sedikit banyak.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Nasi Daging Utara dan Air Asam yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.