Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Laksa Penang yang mana Menggugah Selera Untuk Keluarga di Rumah

Laksa Penang.

Sedang mencari idea resipi laksa penang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa penang yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa penang, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan laksa penang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat laksa penang siap dibuat. Anda dapat membuat Laksa Penang menggunakan 14 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Laksa Penang:

  1. Siapkan 6 ekor ikan kembung (sederhana).
  2. Menyediakan 5 keping asam keping (rebus ikan).
  3. Siapkan 10 keping asam keping (kuah).
  4. Gunakan 1 sudu besar garam.
  5. Menyediakan 7 ulas bawang merah.
  6. Gunakan 1/2 labu bawang besar.
  7. Menyediakan 10-15 tangkai cili kering.
  8. Siapkan Belacan sebesar ibu jari.
  9. Menyediakan 1 bunga kantan.
  10. Menyediakan 1 ikat daun kesum.
  11. Gunakan 2 cm lengkuas.
  12. Siapkan 2 batang serai.
  13. Ambil 1 bungkus laksa kering.
  14. Siapkan Air secukupnya.

Langkah-langkah membuat Laksa Penang:

  1. Rebus ikan kembung bersama garam,asam keping dan sedikit air..
  2. Kemudian asingkan isi dan tulang..
  3. Masukkan isi ikan ke dalam pengisar. Tambah sedikit air. Kakmie kisar tak lumat sangat sebab nak bagi kuah laksa kita ada ketulan isi ikan..
  4. Tulang ikan kakmie kisar jugak. Tambah sedikit air. Lepas tu guna penapis untuk ambik air saja..
  5. Bakar dahulu belacan. Kemudian kisar semua bahan ini hingga lumat..
  6. Panaskan kuali yang ada air rebusan ikan tadi, kemudian masukkan isi ikan yang dikisar tadi..
  7. Masukkan jugak air tulang ikan dan bahan kisar. Gaul hingga sekata..
  8. Kemudian masukkan serai,bunga kantan,lengkuas,daun kesum dan asam keping. Tambah air sikit jika nak kuah lebih banyak. Masak hingga mendidih..
  9. Oh ya, lupa nak beritahu, sebelum masak kuah tadi, kakmie dah rendam laksa kering tu supaya ia cepat lembut. Rebus sekejap je tau..
  10. Kemudian sediakan aksesorinya. Hehe. Orait siap!.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat laksa penang boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.