Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Kari Sotong yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Kari Sotong.

Awak mencari idea resipi kari sotong khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kari sotong yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari sotong, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan kari sotong sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat kari sotong rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Kari Sotong menggunakan 16 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Kari Sotong:

  1. Gunakan 500 g sotong.
  2. Ambil 2 bungkus serbuk kari.
  3. Gunakan Rm 2-3 santan.
  4. Menyediakan 1/2 cawan air asam jawa.
  5. Gunakan 1-2 sdt garam.
  6. Siapkan 1 sdt gula.
  7. Siapkan 1 sdt serbuk perasa.
  8. Menyediakan 1 batang karot – hiris.
  9. Ambil 2 biji tomato – belah 4.
  10. Siapkan 1 cawan air.
  11. Menyediakan 1 senduk minyak masak.
  12. Siapkan Bahan Tumis.
  13. Ambil 3 ulas bawang merah – hiris.
  14. Menyediakan 3 ulas bawang putih – hiris.
  15. Gunakan 1 inci halia – mayang halus.
  16. Menyediakan 2 tangkai daun kari – lurut daunnya.

Langkah-langkah sediakan Kari Sotong:

  1. Panaskan minyak, masukkkan bahan tumis, tumis sampai naik bau dan kekuningan..
  2. Masukkan rempah kari, kacau cepat-cepat lepas tu masukkan air asam jawa..
  3. Kacau supaya rempah masak elok dan tak hangit..
  4. Masukkan sotong, gaul sebati..
  5. Kemudian masukkan santan dan sedikit air (secukupnya). Jangan lupa garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa. Masukkan juga karot, biar mendidih..
  6. Bila karot dah lembut masukkan pula tomato. Kacau sekejap dah boleh padamkan api..
  7. Kari Sotong is doneee 😋..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Kari Sotong yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.