Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Tomyam Siakap Ala Thai yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Tomyam Siakap Ala Thai.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi tomyam siakap ala thai khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun tomyam siakap ala thai yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari tomyam siakap ala thai, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mau sediakan tomyam siakap ala thai yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses tomyam siakap ala thai siap dibuat. Anda boleh membuat Tomyam Siakap Ala Thai menggunakan 16 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Tomyam Siakap Ala Thai:

  1. Menyediakan 3 ketul isi siakap (saiz sederhana).
  2. Siapkan 3 ulas bawang putih – diketuk.
  3. Menyediakan 1 biji bawang holland – hiris kasar.
  4. Ambil 5-10 biji cili padi (nak pedas tambah) – diketuk.
  5. Siapkan 3 batang serai – diketuk dan hiris serong.
  6. Ambil 2 inci lengkuas – hiris & diketuk.
  7. Menyediakan 2-3 helai daun limau purut.
  8. Gunakan 2-3 sdb perencah tomyam thai.
  9. Gunakan 1-2 sdb sos ikan.
  10. Siapkan 1 biji limau nipis – perah ambik jusnya.
  11. Siapkan 4-5 tangkai daun ketumbar.
  12. Gunakan 100 g cendawan telinga.
  13. Ambil 2-3 cawan air.
  14. Menyediakan 1-2 sdt garam.
  15. Siapkan 1 sdt gula.
  16. Gunakan Sayuran (brokoli, karot, bunga kubis, tomato etc).

Langkah-langkah sediakan Tomyam Siakap Ala Thai:

  1. Masukkan bawang putih, bawang holland, serai, lengkuas dan cili padi dalam periuk. Tuang air secukupnya, didihkan..
  2. Bila dah mendidih, masukkkan pula perncah tomyam. Kacau sebati..
  3. Masukkan daun limau purut dan akar ketumbar. Kemudian masukkan sayur yang keras macam karot, bunga kubis..
  4. Masukkan juga sos ikan dan cendawan telinga. Didihkan sekejap..
  5. Masukkan ikan. Didihkan sampai ikan masak. Perasakan secukup rasa..
  6. Akhir sekali masukkan tomato dan daun ketumbar. Biarkan sekejap boleh lah padamkan api..
  7. Dah padam api baru perahkan limau nipis secukupnya..
  8. Siapp..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Tomyam Siakap Ala Thai yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.