Resipi Utama

Resipi Pengat Pisang Jagung Sangat lazat

Pengat Pisang Jagung.

Sekali lagi mencari idea resipi pengat pisang jagung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun pengat pisang jagung yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari pengat pisang jagung, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan pengat pisang jagung yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat pengat pisang jagung siap dibuat. Anda boleh membuat Pengat Pisang Jagung menggunakan 9 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Pengat Pisang Jagung:

  1. Ambil 2 biji pisang nangka – potong 2.
  2. Menyediakan 1 senduk jagung kotak.
  3. Menyediakan 1 kotak santan.
  4. Siapkan 1/2 cwn gula pasir.
  5. Menyediakan Sedikit gula merah utk color.
  6. Gunakan Secubit garam.
  7. Siapkan 3 cwn air.
  8. Siapkan 1 senduk sagu mata ikan – optional.
  9. Menyediakan 1 helai daun pandan – simpulkan.

Langkah-langkah membuat Pengat Pisang Jagung:

  1. Masukkan santan, air, gula dan daun pandan kedalam periuk..
  2. Bila dah mendidih masukkan pisang, jagung dan sagu mata ikan.. Pengat Pisang Jagung
  3. Biarkan mendidih sebentar sehingga pisang lembut dan sagu mata ikan kembang. Perasakan sedikit dengan garam biar terasa lemak manisnya.. Pengat Pisang Jagung
  4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan pengat pisang jagung boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.