Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Ikan goreng sumbat yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Ikan goreng sumbat.

Awak mencari idea resipi ikan goreng sumbat khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ikan goreng sumbat yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ikan goreng sumbat, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan ikan goreng sumbat sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses ikan goreng sumbat siap dibuat. Anda dapat membuat Ikan goreng sumbat memakai 10 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Ikan goreng sumbat:

  1. Menyediakan 4 ekor ikan kembung.
  2. Ambil 3 biji cili merah.
  3. Ambil 15 biji cili padi.
  4. Gunakan 1 biji bawang besar.
  5. Gunakan 3 ulas bawang putih.
  6. Siapkan 1 inci belacan.
  7. Menyediakan 1 sudu besar ikan bilis.
  8. Menyediakan 1 sudu kecil garam.
  9. Siapkan 1 sudu besar pati asam [email protected] sudu besar Yakut.
  10. Menyediakan 6 helai daun pandan untuk membalut ikan.

Jalan membuat Ikan goreng sumbat:

  1. Sediakan bahan-bahan.bawang Myrah, bawang putih, cili merah, cili padi, belacan, ikan bilis, Potong semua bahan-bahan,kemudaian goreng semua bahan tadi termasuk Belacan sehingga layu sedikit, kemudian angkat dan tumbuk semua bahan sehingga halus. Masukkan pes asam jawa Dan sedikit garam, Gaul sebati..
  2. Bersihkan ikan, belah belakang ikan,dan gaul ikan dengan sedikit garam..
  3. Bila bahan-bahan semua sudah halus ditumbuk,masukkan sambal tadi kedalam badan ikan yang telah kita belah..
  4. Balut badan ikan menggunakan daun pandan atau daun pisang, tujuaan untuk sambal tidak terkeluar ketika kita menggoreng.goreng ikan sehingga garing, toskkan dan angkat..
  5. Siap untuk dihidangkan..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat ikan goreng sumbat boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.