Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Pais Ikan Kembung yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Pais Ikan Kembung.

Awak mencari inspirasi resipi pais ikan kembung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun pais ikan kembung yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari pais ikan kembung, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan pais ikan kembung yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat pais ikan kembung siap dibuat. Anda dapat sediakan Pais Ikan Kembung memakai 15 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Pais Ikan Kembung:

  1. Ambil Bahagian A: Bahan Utama.
  2. Gunakan 6 ekor ikan kembung dibersihkan.
  3. Siapkan 12 helai daun kunyit (untuk balut ikan).
  4. Siapkan Bahagian B: Bahan Perapan dikisar/ ditumbuk.
  5. Ambil 10 biji cili padi.
  6. Menyediakan 1 biji bawang besar.
  7. Menyediakan 1/2 sudu makan serbuk kunyit.
  8. Menyediakan 5 ulas bawang putih.
  9. Menyediakan 2 batang serai.
  10. Ambil 1 genggam kelapa parut.
  11. Ambil 3 helai daun kunyit (dihiris).
  12. Ambil 3 sudu makan minyak masak.
  13. Gunakan 1 sudu makan pes asam jawa.
  14. Siapkan 1/2 sudu makan garam.
  15. Gunakan 1 sudu makan gula.

Jalan sediakan Pais Ikan Kembung:

  1. Semua bahan B di kisar menggunakan mesin pengisar yang kering atau boleh juga ditumbuk menggunakan lesung batu. Tidak perlu tambah air. Tip: Boleh kacau dengan sudu untuk dapatkan hasil kisar atau tumbuk yang halus..
  2. Letakkan atau lumurkan bahan perap di atas ikan kembung yang telah dicuci bersih. Letak di kedua-dua belah bahagian ikan tersebut..
  3. Balutkan dengan daun kunyit dan kelipkan dengan lidi pencucuk makanan supaya balutan daun kunyit kemas. Boleh bakar di dalam oven pada suhu 200°c selama 40 minit / atau di letakkan di atas api yang kecil. Balikkan ikan supaya masak kedua-dua belah..
  4. Ikan yang telah siapa dibakar. Selamat mencuba👍..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Pais Ikan Kembung yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi dalam menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.