Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Kurma Kambing yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Kurma Kambing.

Sekali lagi mencari idea resipi kurma kambing khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kurma kambing yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kurma kambing, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kurma kambing sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kurma kambing siap dibuat. Anda boleh membuat Kurma Kambing menggunakan 19 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Kurma Kambing:

  1. Gunakan 500 g daging kambing.
  2. Gunakan 2 biji bawang merah besar (dikisar).
  3. Siapkan 3 ulas bawang putih (dikisar).
  4. Siapkan 1 inci halia (dikisar).
  5. Gunakan 1 inci lengkuas (dikisar).
  6. Ambil 3 biji buah keras (dikisar).
  7. Siapkan 2 tangkai daun kari.
  8. Ambil 1 paket rempah kurma Adabi.
  9. Ambil Santan sekotak kecil.
  10. Gunakan 1 sudu asam jawa.
  11. Menyediakan 3 biji kentang dipotong wedges.
  12. Gunakan 2 biji tomato dipotong wedges.
  13. Siapkan 1 biji bawang holland dipotong kasar.
  14. Gunakan 1 biji limau nipis.
  15. Menyediakan Bahan Tumis.
  16. Siapkan 3 ulas bawang merah – mayang halus.
  17. Gunakan 3 ulas bawang putih – mayang halus.
  18. Menyediakan 2 inci halia – hiris halus.
  19. Ambil Rempah 4 sekawan.

Jalan sediakan Kurma Kambing:

  1. Sediakan bahan-bahan masakan. Bahan kisar dan bahan untuk tumis. Gaul daging kambing dengan rempah kurma dan sedikit air. Ketepikan sebentar..
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan dan bahan tumis. Masukkan sekali daun kari. Setelah rempah dan tumisan naik bau masukkan daging kambing..
  3. Masukkan juga bahan kisar. Masak sampai rempah pecah minyak. Tambahkan air secukupnya. Didihkan sampai daging agak lembut (saya guna pressure cooker).
  4. Setelah daging hampir lembut. Masukkan santan. Masukkan sedikit asam jawa..
  5. Masukkan pula kentang serta sedikit air asam jawa. Gaul sebati sehingga daging dan kentang masak. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa..
  6. Apabila kuah kurma sebati dan hampir masak tambahkan tomato. Biarkan masak sedikit layu baru tutup api. Akhir sekali perahkan sedikit limau nipis..
  7. Siap dihidangkan..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan kurma kambing boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.