Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Bubur Som-Som yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Bubur Som-Som.

Sedang mencari idea resipi bubur som-som khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun bubur som-som yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari bubur som-som, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan bubur som-som yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat bubur som-som siap dibuat. Anda boleh sediakan Bubur Som-Som memakai 11 bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Bubur Som-Som:

  1. Menyediakan Resipi Air Gula.
  2. Siapkan 1 biji gula kabung.
  3. Ambil 1 1/1 cawan air.
  4. Ambil 2 helai daun pandan disimpul.
  5. Siapkan Resipi Bubur Som-Som.
  6. Menyediakan 1 1/2 cawan tepung beras.
  7. Siapkan 2 sudu besar tepung jagung.
  8. Ambil 1 1/2 cawan santan kotak.
  9. Menyediakan 8 cawan air.
  10. Siapkan secubit garam.
  11. Gunakan 2 helai daun pandan disimpul.

Langkah-langkah membuat Bubur Som-Som:

  1. Mula-mula kita akan buat air gula dahulu.Caranya: Masukkan gula kabung,air dan daun pandan kedalam periuk kecil.Masak sehingga gula cair.Kemudian tapiskan air gula yang sudah dimasak dan sejukkan..
  2. Masukkan tepung beras,santan,garam,air dan daun pandan kedalam periuk.Gaul menggunakan senduk kayu sehingga tepung larut dan sebati..
  3. Masak bancuhan tepung tadi dengan menggunakan api sederhana kecil.Pastikan sentiasa gaul supaya adunan tidak berketul-ketul..
  4. Bila adunan sudah menggelegak dan kilat,itu sudah menandakan tepung sudah cukup masak..
  5. Buang simpulan daun pandan.Kemudian tuang dalam loyang yang sudah dilapik plastic atau cukup sekadar loyang disapu minyak.Tutup bubur som-som menggunakan plastic pembalut makanan.Jikalau tidak ditutup,permukaan bubur Som-Som akan menjadi keras..
  6. Sejukkan.Hidangkan bubur som-som dengan air gula..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat bubur som-som boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.